Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Z jutranjo vadbo poskrbimo za telo in duha

Od oktobra poteka na občinskem trgu v Horjulu skupinska vadba, ki se jo udeležuje vedno več ljudi. Gre za brezplačno vodeno telovadbo, ki se sicer v različnih krajih po Sloveniji izvaja že 10 let. Nekatere skupine vadijo vsak dan, razen na božič, pri nas pa zaenkrat poteka od ponedeljka do petka ob osmi uri zjutraj. Vabljen je prav vsak, ki se želi razgibati in družiti.
Tako kot je to običajno pri takšnih aktivnostih, je bilo tudi tokrat potrebne nekaj volje, potem pa je zadeva lepo stekla. Pobudnice, ki so se s tovrstno vadbo že srečale v preteklosti, so jo želele prenesti v naše okolje, zato so s pomočjo Tončke Klobučar, predstavnice Rdečega križa Slovenije, našle ustrezen prostor.  Župan Janko Prebil je prisluhnil željam in odobril odličen prostor za vadbo, na občinskem trgu. V lepem vremenu tako vadba poteka na trgu, v primeru  padavin pa pod nadstreškom.

 

Tanjuša Borštnik, ena od pobudnic jutranje telovadbe in ambasadorka gibanja ter zdravega življenja, je takole opisala, kako je sploh prišlo do tega, da vsako jutro v Horjulu telovadijo in se družijo: "Jutranje razgibavanje 1000 gibov sem videvala v Dolenjskih Toplicah, kjer sem se tudi pridružila, kadar sem se lahko. Potem sem videla, da se to dogaja najbližje nam na Vrhovcih. Ni mi uspelo, da bi se jim tam pridružila zaradi pomanjkanja časa. Kasneje sem videla, da je to tudi na Vrhniki, pa je bilo tudi predaleč. Vse je bilo tako blizu, hkrati tako daleč. Zato sem začela razmišljati, ali bi to lahko izpeljali tudi v Horjulu, saj mi je znanka iz Kosez pripovedovala, kako dobra je ta telovadba. Septembra sem se s tem ponovno srečala na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer je bila predstavitev te telovadbe. Kontaktirala sem gospo Silvo, s katero sva vse zorganizirali in pripravili vse potrebno, da smo vadbo pripeljali v Horjul. Obveščanje je potekalo ustno in nekaj malega z letaki. Rezultati so bili vidni takoj. Prvi teden, to je bilo od 20. oktobra dalje, nam je pomagala s predstavitvijo vaj ga. Pika, nadaljevala sem jaz, zdaj telovadbo vodi Mili Dolenc. Sredi meseca imamo tečaj vodenja vaj. Prostovoljno se nas je prijavilo 6, kar je dober odziv in pokazatelj, da si želimo pravilno izvajati vaje. V 14 dneh se nas je nabralo že 19 udeleženk. Število se veča, kar me še posebej veseli."

 

In kako taka telovadba izgleda? Najprej sta na vrsti pozdrav in jutranje ogrevanje. Vaje zajemajo celotno telo in blagodejno delujejo na vsakogar ne glede na starost ali telesno pripravljenost. Z njimi poskrbimo za razgibavanje vseh sklepov, za moč, raztezanje, ravnotežje in dihanje s celimi pljuči, kar je nujno za dobro počutje in da v nov dan stopimo polni energije. Vaje so zelo priporočljive tudi za rehabilitacijo, po bolezni ali raznih posegih, zaradi katerih se gibljivost zmanjša. Vsak udeleženec dela po svojih zmožnostih in vedno samo do praga bolečine. Vaje so primerne za vse generacije, tako za moške kot za ženske. Tovrstne telovadbe se po Sloveniji udeležuje okoli 3500 ljudi in od tega tudi dokaj veliko moških. Poleg občinskega trga je v Horjulu tudi dovolj travnate površine, da se za zaključek udeleženci na njej zahvalijo soncu in zemlji za vso energijo, ki jo dajeta. Vsi, ki vas zanima, kako poteka vadba in želite nekaj storiti za svoje zdravje ali si želite družbe, ste lepo vabljeni vsak delavnik ob 8. uri zjutraj na občinski trg.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi