Logo MojaObčina.si

Horjul

DANES
18°C
2°C
JUTRI
20°C
3°C
Deli

Sibirski tigri na Vrzdencu

ZOO park Rožman je od konca junija naprej bogatejši za tri nove živali. Na Vrzdenec so se iz Nemčije preselili trije čudoviti sibirski tigri, ki so nekoč zabavali množice širom Evrope kot del cirkuškega programa. Pred žalostno usodo jih je rešil Jože Rožmanec in jim v gozdičku na robu ZOO parka Rožman pripravil prostor za bivanje, ki je bistveno boljši od kletke in cirkuškega vagona. Sibirske tigre, ki so največje mačke, si sedaj lahko ogledate od blizu in jih občudujete v vsej svoji lepoti in veličini.

V divjini po nekaterih ocenah ne živi več kot 300 takšnih velikih mačk. Prav zato se je Jože Rožmanec odločil, da se trmasto poda v boj z birokracijo in je zdaj izredno zadovoljen, da mu je tigre uspelo ohraniti pri življenju in jih je pripeljal v primerno okolje. Sam slikovito opiše pogled na trenutno stanje duha v družbi, ko nanese tema na živali in odnos do njih: "Smo v času, ko poneumljamo živali in sami sebe. Mačke in psi so postali svete živali. Zanje kupujemo sto vrst hrane, razne oblekice, povodce in pisane ovratnice, po drugi strani pa s to isto glavo razmišljamo, kako je treba usmrtiti medvede in volkove. Dokler se bomo na tak način sprenevedali, sem mnenja, da smo skrenili s prave poti. Sam delam to, česar drugi nočejo. V Evropi je zelo veliko raznih živali, za katere nihče ne poskrbi. Ker smo tako 'ozaveščeni', smo prepovedali cirkuse z živalmi, nihče pa se ne vpraša, kaj zdaj? Kam gredo te živali? Ko jih cirkusi ne potrebujejo več, so le še finančno  breme in jih zato preprodajajo ali uspavajo. Cirkusom v zahodni Evropi, kjer je denar doma, se finančni račun ne izide več. Ker so ostali brez dela in seveda posledično brez denarja, cvetita črni trg teh živali in uspavanje tržno nezanimivih živali." Ker ima vsaka država svoje zakone, se veliko živali proda tja, kjer so zakoni ohlapni in je to dovoljeno. Zato tudi lahko preberemo, kako tu in tam nekoga pokončajo lastne živali. Čehi imajo na primer enormno veliko zveri doma, prav tako Rusi.

Tako lahko rečemo, da so trije vrzdenški tigri  imeli to srečo, da so ušli bridki usodi in prvič v življenju lahko malce pretegnejo noge. Do zdaj so poznali le notranjost cirkuškega šotora in bokse, ko so jih šest mesecev na leto vozili na prikolicah sem in tja. Samica Katja in samca Rambo in Votan so se v novem okolju dobro znašli. Vsi trije so skoteni v cirkusu in so skupaj nerazdružljivi od samega začetka. Kljub temu da nikoli niso živeli v naravnem okolju, imajo še vedno svoj nagon in gre za zelo nevarne živali. Tudi zato se je Jože Rožmanec ob njihovem uvajanju v novo okolje striktno držal procesa, da so najprej spoznale manjše okolje, ga dodobra spoznale in označile. Šele nato jih je spustil v večji ograjeni prostor, ki je bil dvakrat večji od tega, kar so imeli na voljo v svojih 10 letih dosedanjega življenja. Tako bodo postopoma prešli v še večji ograjeni prostor, ki seveda omogoča tigrom več gibanja v skrbno ograjenem in zaščitenem okolju. Če bo vse potekalo normalno, lahko pričakujemo, da bomo vsaj še nadaljnjih 10 let občudovali te veličastne mačke v ZOO parku Rožman na Vrzdencu. Lastnik in upravitelj pravi, da so si svojo "penzijo" več kot zaslužili in so zdaj kot turisti brez obveznosti, brez maltretiranja in predvsem prvič v življenju na naravni podlagi z veliko prostora za gibanje. Zanimivo  je, da živali ograjo doživljajo kot neko mejo in jih ne zanima, kaj se dogaja na drugi strani. Za tigre je ograja ustrezna, za ljudi, ki nimajo realne predstave, da gre za nevarne zveri, ki svoje ozemlje lahko branijo za vsako ceno, pa ne. Zato Jože opozarja, da je vsako dotikanje ali plezanje po ograji nevarno in predrznost plačaš tako, da ostaneš brez roke. Tudi zato je tigre zaščitil predvsem pred ljudmi, ki bi si upali početi neumnosti in preveč približali ograji.
Tigre in ostale živali si lahko ogledate vsak dan med 10. in 19. uro. Vstop je prost, vsi prostovoljni prispevki pa so še kako dobrodošli, saj je to praktično edini vir dohodka za delovanje ZOO parka Rožman, ki je edinstven v Sloveniji in tudi širši okolici. Poleg sibirskih tigrov med tiste najbolj zanimive živali sodijo še legendarni medved Tim, ki šteje že 17 let, potem pa so tu še čisto pravi volkovi. Temna samica je iz Kanade, belorjav je severnoameriški volk, povsem bele barve pa polarni volk. Torej so vsi trije volkovi gensko povsem različni in zato še toliko bolj popestrijo živalske vrste v parku. Od blizu lahko vidite tudi številne domače in divje živali, ki sicer v Sloveniji sodijo med avtohtone vrste, so pa povsem navajene bližine človeka, kar je tudi svojevrstno doživetje. Vsekakor ste vabljeni na Vrzdenec, da spoznate nove člane velike in pisane živalske družine v ZOO parku Rožman.

 

Peter Kavčič, foto: Suzana Rožmanec, Peter Kavčič

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi