Logo MojaObčina.si

Horjul

DANES
26°C
9°C
JUTRI
28°C
12°C
2873

Obisk kolednikov v Horjulu

Običaj, ki ima v naših krajih dolgoletno, pravzaprav stoletno tradicijo, je bil tudi letos kljub omejitvam uspešno izpeljan.

Koledniki so v svojem obhodu obiskali Občino Horjul, ustavili pa so se tudi v domu starejših občanov Deos in starostnike razveselili s pesmimi in voščilom. Ustavili so se tudi naših največjih podjetjih, v Metrelu in Huliotu.  Tako kot veleva običaj, so koledniki zapeli nekaj božičnih pesmi in se posladkali s pecivom, ki so ga postregli v občinski upravi. Župan Janko Prebil je dejal: 'To je lepa tradicija, ki se nadaljuje tudi v teh nekoliko bolj težkih časih. Obisk Kolednikov prinese blagoslov in voščilo za novo leto, zdravje pri živini in ljudeh ter za dobro letino. Vse to so same dobre stvari, zato smo obiska vedno veseli,' še dodaja župan.

Koledovanje je obredni obhod v času božiča, novega leta in praznika svetih treh kraljev, ko koledniki obiskujejo hišo za hišo v vasi ali soseski in domačinom s pesmijo – kolednico voščijo srečo in zdravje. Za koledniške obhode je značilno, da koledniki obiščejo vse hiše v kraju, po pozdravu in sprejemu zapojejo ali izrečejo koledniško besedilo z voščilom, sprejmejo zanj dar, se za dar zahvalijo in se poslovijo. Koledovanje je povezano s krščanskim praznovanjem božiča; koledniške pesmi govorijo o Jezusovem rojstvu in o obisku Svetih treh kraljev. Koledniki prinašajo v domove voščilo miru, veselja in blagoslov. Običaj sega daleč nazaj. Pred drugo svetovno vojno je bilo koledništvo zelo živo po vsej Sloveniji, po vojni je bilo prepovedano. V Horjuli ta običaj kljub temu ni zamrl, od samostojnosti naprej pa ponovno postaja pomemben del božično-novoletnih praznikov.

Peter Kavčič

Foto: Občinski arhiv

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi