Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Strokovna ekskurzija vodstva občine in občinskih svetnikov v Rogatec

Za vsako uspešno občino stojijo ljudje, ekipa sodelavcev z županom na čelu, ki tesno sodeluje med sabo in z občinskimi svetniki. Le tako lahko občina napreduje in zagotovi visoko kakovost življenja za vse občane. Primeri dobre prakse so zato še kako dobrodošli in prihajajo tudi iz občine Rogatec, ki je po marsičem podobna občini Horjul.
Župan Janko Prebil se je za tokratno strokovno ekskurzijo občinske uprave in občinskega sveta v Rogatec dogovoril prav zaradi teh podobnosti med občinama in zaradi dolgoletnega prijateljstva s kolegom županom Martinom Mikoličem. V zgodnjih jutranjih urah so tako na ekskurzijo krenili z avtobusom in v Rogatcu jih je pričakal tamkajšnji župan. Najprej so obiskali čebelarstvo Pavlovič z več kot 50-letno tradicijo, kjer so gostom iz Horjula postregli z medenim pecivom, medenim likerjem in čajem. Gospodar je na kratko opisal zgodovino čebelarstva na Slovenskem in na domačiji, nakar je sledil sprehod in ogled vrta z več kot 150 medovitimi rastlinami. Med najbolj zanimivimi točkami ogleda je  bil največji čebelnjak v širši okolici s 87 AŽ-panji in paviljona za 8 AŽ-družin. Sledil je obisk občinskih prostorov v Rogatcu, kjer so jim predstavili organiziranost ter delovanje  občinske uprave, ki je dokaj podobna kot v Horjulu. Župan Mikolič in direktorica občinske uprave Nataša Lavrič sta z veseljem odgovorila na vsa vprašanja, kako se pri njih soočajo z reševanjem različnih problemov.

Sledil je voden ogled največjega slovenskega muzeja na prostem in kulturnega spomenika državnega pomena. Jedro muzeja tvorijo izvirni objekti in rekonstrukcije obrtniških in gospodarskih objektov. Prestavitvi stanovanjske hiše so sledili gospodarsko poslopje štala, dvojni vezani kozolec toplar in svinjak štalunci, nato pa še rekonstrukcije – vodnjak štepih na čapljo, čebelnjak, viničarska hiša, brajde, kovačija in lodn, podeželska trgovina iz tridesetih let 20. stoletja. Poleg muzeja na prostem Rogatec je tudi Konjeniški klub Strmol, ki nudi šolo jahanja, športne treninge, terensko ježo, oskrbo konja, poletni tabor in jahanje oseb s posebnimi potrebami. To zajema predhodni posvet z zdravnikom, na podlagi katerega se določi program jahanja, prilagojen posamezniku.

V popoldanskem času je sledil še zaključni del strokovne ekskurzije, in sicer voden ogled dvorca Strmol. Pred propadom so ga obvarovali tako, da so v njem začeli prirejati razne dejavnosti, ki privabljajo ljudi. V gradu tako prirejajo gledališke prizore iz življenja v času baroka, delavnice v Rokodelskem centru Rogatec in slikovite razstave, postavljena je tudi stalna razstava književnika Branka Hofmana. Svoje gostoljubje je gostom na koncu izkazal župana Mikolič tudi tako, da je vse skupaj povabil na degustacijo lokalnih dobrot v svojo zidanico in se jim še enkrat zahvalil za obisk ter vsem zbranim zaželel še naprej uspešno delo pri vodenju občine Horjul. 

 

Peter Kavčič, foto: občinski arhiv

 

 

Oglejte si tudi