Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

"Ročnih del nikakor ne moremo primerjati s podobnimi izdelki masovne proizvodnje"

Pogovarjali smo se z ustvarjalko Saro Leben iz Horjula, ki se je lani med drugim udeležila programa »Podjetno nad izzive« (PONI), ki je na voljo vsem zainteresiranim tudi letos. Pojasnila nam je, kaj ji je doprinesel program, seveda pa je beseda tekla tudi o njenem ustvarjalnem delu: izdelovanju unikatnega nakita.
Kako ste se odločili za samostojno pot? Odločitev verjetno ni bila enostavna, saj ne gre za branžo, ki ponuja obilje zaslužka.
Ustvarjanje nakita trenutno ustvarjam v okviru dopolnilne dejavnosti (registrirano imam osebno dopolnilno delo), sicer pa sem redno zaposlena. Sicer pa poznam kar nekaj samostojnih podjetnikov, ki jim gre prav dobro  tudi med ustvarjalci modnih dodatkov.

Verjetno ni lahko, ker si sam?
Ko sem se lotila ustvarjanja nakita nekoliko bolj resno, sem bila sama, sodelujem pa seveda z zunanjimi izvajalci (kar se tiče oblikovanja grafične podobe in embalaže, dobaviteljev materiala). Veliko je stvari, na katere prej ne bi niti pomislila, da jih moraš oz. jih je dobro poznati (vse administrativno-pravne zadeve, izračun cene, oglaševanje in priprava vsebine za družbena omrežja, fotografiranje izdelkov, sodelovanje z drugimi ustvarjalci, dodelana grafična podoba …). Če bi vse ure dejansko računala, bi ugotovila, da je samega ustvarjalnega procesa v resnici precej malo, mogoče tretjina. Ustvarjalni proces tako dojemam kot del te celote. Ni lahko, sem se pa skozi ta proces res veliko naučila.

Vam je na poti pomagala kakšna organizacija ali zavod?
Maja 2021 sem bila v enomesečnem podjetniškem programu “Podjetniški začetek” v okviru Mladinskega centra, nato pa še v 4-mesečnem programu “Podjetno nad izzive”. Oba sta mi dala ogromno informacij, znanja in novih poznanstev, s pomočjo katerih sem nadgradila mojo idejo oz. hobi in ustvarjanje izstopajočega nakita privzdignila na višjo raven. Skupaj s soudeleženci, ki so razvijali svoje podjetniške ideje, smo čas namenili večinoma raziskavi trga in nadgrajevanju ideje v bolj oprijemljive, primerne za predstavitev na trgu. V programu “Podjetno nad izzive” smo imeli ves čas na voljo pisarno, individualna svetovanja, delavnice in predavanja z najrazličnejših področij in podporno okolje, prejemali pa smo tudi plačilo.

Osredotočeni ste na izdelovanje unikatnega nakita. Lahko poveste kaj več o temu?
Ustvarjam izstopajoč, unikaten nakit - zaenkrat različne oblike ogrlic in uhanov iz umetnega usnja in kovinskih elementov. Pomembno mi je, da ima moja zgodba tudi družbeno odgovorno noto, zato sodelujem s skrbno izbranimi slovenskimi dobavitelji materiala (kjer se le da) in zunanjimi izvajalci, da spodbujam tudi manjše slovenske zgodbe. Od vsakega prodanega kosa gre delček tudi v dobrodelni namen.

Izdelujete še kaj drugega ali pa če mogoče v glavi zori ideja po razširjanju ustvarjalnega spektra?
Naredila sem tudi še drug nakit, kot so prstani, zapestnice, broške, torbo - šlo je za izdelke po meri. Z veseljem namreč prisluhnem željam posameznikov. Zase pa sem poleg nakita zašila že več torb in oblačil, vendar nimam namena razširiti zgodbe na ustvarjanje oblačil.

Kdo so vaše stranke? Večkrat berem, da ustvarjalke prodajate tudi na Etsy-ju, mednarodni prodajalni platformi za ustvarjalce. Ste prisotni tudi tam?
Moje stranke večinoma kupujejo nakit zase za vsakdan, v kolikor imajo bolj izstopajoč stil oblačenja in se ne bojijo izstopati ali pa za posebne priložnosti, recimo koncert ali posebne dogodke. Ker nakit prejmete v lični darilni embalaži, gre pogosto za nakup darila za njihove najbližje. Spletno trgovino imam preko omenjene platforme Etsy, saj omogoča tako prodajo po Sloveniji kot tudi v tujini. Za to sem se odločila, ker je danes spletna trgovina nuja, Etsy pa omogoča zelo enostavno upravljanje prodaje.

Opazite premike v glavah ljudi, da ročno izdelano ne more imeti enake cene kot artikel iz na primer Tedija, ki je bil izdelan v desettisočih primerkih?
Mislim, da se večina tistih, ki kupijo moj nakit, zaveda, da gre za unikatne, ročno izdelane kose, ki so seveda mnogo dražji kot nakit, ki ga vidite v trgovinah s hitro modo. Še vedno pa je zelo veliko takšnih, ki se jim zdijo cene mojega nakita predrage, s čimer seveda ni nič narobe. Priznam pa, da me odkar sama ustvarjam in prodajam nakit, zmoti mišljenje tistih, ki so prepričani, da imam(o) z visoko ceno izdelka velik dobiček, kar seveda ni res. Mnogi namreč pozabljajo, kaj vse stoji za enim kosom nakita - poleg nekaj ur dela za specifičen izdelek, stroškov materiala, embalaže in pakiranja, so tu še ure, ki jih ustvarjalci porabimo za administrativne zadeve, marketing, komunikacijo s strankami, zunanjimi izvajalci in dobavitelji, naročanje materiala, in še bi lahko naštevala. Zato bi si želela, da se ljudje zavedajo, da se ročna dela nikakor ne morejo primerjati s podobnimi izdelki, narejenimi v masovni proizvodnji.

Kje vas najdejo, če bi se komu zahotelo vašega nakita?

Ogrlice in uhane si lahko pogledate v spletni trgovini, inspiracijo, kako kombinirati nakit pa na družbenih omrežjih Instagram in Facebook.

Gašper Tominc 

Oglejte si tudi