Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Letos jabolk ne bo

Pozeba v aprilu je prizadela celotno sadjarstvo po celi Sloveniji in tudi sosednjih državah. Če smo jemali za samoumevno, da jabolko iz domačega drevesa postavimo na mizo, se bo to letos spremenilo. Ta naravna katastrofa je močno prizadel tudi edinega pridelovalca jabolk v naši občini, ki sicer na leto pridela med 60 in 70 tonami različnih sort jabolk. Pogled na nasad jablan na bregu v Lesnem Brdu je žalosten, zelo žalosten. Kar je še pred nekaj tedni kazalo podobo rajskega vrta s čudovitimi odprtimi cvetovi, je izginilo v eni sami noči!
Kako vas je pozeba prizadela, je veliko škode?

To je enostavno katastrofa, nimam besed. In ko se pogovarjam z ostalimi sadjarji, je enaka slika povsod. Ne samo sadno drevje, tudi nasadi borovnic na primer so pozebli.


Kdo je vaš največji odjemalec?

Okoli 70 odstotkov letne pridelave prodamo sami doma, saj imamo stalne stranke. Te cenijo naša jabolka in vedo kaj dobijo, vedo, kako se ukvarjamo skozi celo leto z nasadi in predvsem, da pri nas zanesljivo dobijo jabolka dobrih sort, ki prihajajo iz lokalne pridelave. Sicer pa imamo tudi nekaj večjih odjemalcev, kot so Metrel za potrebe menze in kmetijski zadrugi Dobrova in Podpeč.


Ali se je vseh letih, odkar se takole ukvarjate s pridelavo jabolk, že pripetila tako huda pozeba?

S to dejavnostjo se na kmetiji ukvarjamo od leta 1996 in lahko rečem, da so žal takšni pojavi vedno pogostejši. Leta 2017 je pozeba vzela vse, enako kot letos. Leta 2018 je bila škoda delna, potem pa sta sledili dve dobri sezoni. Letos pa jabolk ne bo!


Kaj se je pravzaprav zgodilo?

Zgodila se je pretopla zima in potem pretopla pomlad oziroma prvi tedni v aprilu. Vegetacija se je že začela in drevesa so pognala sok v poganjke. Pred recimo 40 leti je drevje cvetelo šele po 1. maju, sedaj pa je cvetelo 3 tedne prekmalu. Ta nihanja v temperaturi so velika nevarnost. Prvo noč se je temperatura spustila na -14 °C, drugo noč na -10 °C in trejo noč na -5 °C. Kljub temu, da imamo v treh sadovnjakih urejeno oroševanje, ki lahko do neke mere prepreči škodo, je bil mraz prehud. Z oroševanjem si lahko pomagamo do temperature - 7°C pod to mejo pa ne pomaga nič več oziroma je celo slabše. Tudi kurjenje in s tem segrevanje ozračja ne pomaga.


Kaj to pomeni za vas?

Glede na to, da se na kmetiji ukvarjamo predvsem s sadjarstvom in nekaj malega z živinorejo, smo soočeni z zelo velikim izzivom in se bomo morali boriti za preživetje, saj je glavni vir dohodka vzela pozeba. To tudi pomeni, da moramo vse stroške spraviti na minimum in enostavno preživeti. Nič ne bo investicij, vse to mora sedaj počakati na boljše čase. Žal je tudi to del življenja.


Pozeba je pravzaprav prizadela čisto vsa sadna drevesa, tudi tista, ki jih imamo doma na vrtu ali v sadovnjakih okoli hiš. Ali lahko kaj svetujete občanom, kaj lahko naredijo?

Zelo preprosto lahko preverimo, če je pozeba prizadela cvetove. Poiščejo naj tiste še zaprte cvetove in jih preprežejo na polo. Če je v notranjost plodnica rjava je vsega konec. Tu ne bo sadja. Na drevesu bo listje, plodov pa ne. Bujno rastoče sorte bodo pognale veje, lahko pa bo tudi težava pri nastavkih za naslednje leto. V tem mrazu so vsa drevesa v šoku, ko pa se bo otoplilo bodo veje začele divje rasti, saj bo šla vsa hrana tja namesto v razvoj sadežev. Zato je nujno, da letos ne obrezujemo ničesar, tudi če še niste rezali vej. Najbolje je pustiti drevo, tako kot je, ker bodo drugače na hitro pognali enoletni poganjki.


Kako naprej?

Letos pridelka ne bo, lahko le upamo, da bo naslednje leto boljše. Za sadjarje bo leto dolgo 730 dni. Seveda pa se lahko tudi takšna pozeba ponovno pripeti. Ravno v tednu po pozebi smo prodali zadnji zaboj jabolk.


Besedilo in foto: Peter Kavčič



Oglejte si tudi