Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Bon jour Horjul

Mlada francoska učiteljica Marie, ki je spomladi delovala v osnovni šoli Horjul prihaja iz severa Francije, natančneje iz mesta Calais. V Sloveniji deluje kot promotorka francoskega jezika in kulture. Ker jo zanima odkrivanje novih krajev in kultur je s svojo energijo in željo po poučevanju doslej že navduševala za francoščino mlade po Sloveniji in Italiji.
Marie dela kot promotorka za francoski inštitut in za slovensko šolsko ministrstvo, s svojim programom pa obiskuje različne osnovne in srednje šole, oziroma gimnazije. Z njo smo se pogovarjali, ko je ravno zaključevala svoje delo v Horjulu in se je po pol leta delovanja v Sloveniji odpravljala nazaj na sever Francije.

 

Kako ste se počutili v naših krajih, vam je Horjul všeč?

Ja absolutno, šola mi je zelo všeč, sam kraj pa je majhen, miren in obdan s čudovito naravo. Tudi ljudje tukaj so zelo prijazni. Otroci s katerimi sem delala so igrivi in vedoželjni, zelo mi je všeč tudi, da so oddelki majhni in je tako lažje predajati znanje. Na tak način se da dobro delati in poučevati. Moram pohvaliti tudi učiteljico s katero sva sodelovali. Všeč mi je, ko se ljudje trudijo, da naredijo nekaj dobrega za druge.

 

Ste prvič v tujini, ko takole poučujete francoski jezik?

Ne, doslej sem že obiskovala šole v Italiji, saj govorim tudi italijansko. No, v Sloveniji sem pa prvič in sem takoj vzljubila vašo državo. Opazila sem, da ste Slovenci sprva nekoliko zadržani, toda ko se odprete, ste izredno gostoljubni. Neštetokrat se mi je zgodilo, da so mi želeli še kaj pokazati, kakšno znamenitost ali posebnost v krajih kjer sem delovala.

 

Kaj pa hrana, vam je všeč?

O zelo, ampak Slovenci imate eno navado, da goste zasujete s čisto preveč hrane. Vedno je vsega preveč na mizi, ko sem kje na obisku, seveda vedno lepo poskrbijo zame in mi ponujajo lokalne dobrote. Meni je pa kar malo nerodno, ko ne morem vsega pojesti in ne želim razočarati mojih gostiteljev.

 

Kaj pa Slovenija, ste se navdušili?

Slovenija je čudovita dežela. Imate gore, morje, lepo naravo. Zelo mi je všeč tukaj. Zagotovo se bom še vrnila. V pol leta sem spoznala kar nekaj zanimivih krajev in z veseljem jih bom še več.

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi