Logo MojaObčina.si

Horjul

DANES
27°C
15°C
JUTRI
24°C
13°C
2873

Dela na prizidku vrtca Horjul lepo napredujejo tudi v novem letu

Ker so vsa gradbena oziroma bolje rečeno večja montažna dela zaključena, so sedaj na vrsti mojstri, ki skrbijo, da bo v najkrajšem možnem času prizidek pripravljen na prevzem.

Tako so se v januarju naredile strojne in elektro inštalacije v notranjosti. Položili so tudi napeljavo za talno ogrevanje objekta. V kleti se izvajajo keramičarska dela in glajenje sten, v zgornjem delu, torej v bivalnih prostorih, pa že polagajo mavčne obloge in izolacijo na lesene stene. Celotna nadgradnja prizidka je namreč narejena ekološko iz lesenih elementov, kar prinaša povsem drugačni način gradnje, kot je klasični z opečnimi zidaki.

Ker je prizidek grajen kot nič-energijska stavba, za katerega so na Občini Horjul pridobili sredstva EKO sklada, je obvezni del trenutne gradbene faze tudi preizkus zrakotesnosti celotnega objekta. Osnova za energijsko učinkovitost stavbe je dobra zrakotesnost. To pomeni, da je nenadzorovano uhajanje toplote skozi konvekcijske toplotne mostove, kot so različne rege in špranje, kar najbolj zmanjšano. Postopke in materiale za zagotovitev ustrezne zrakotesnosti je treba načrtovati in ne prepustiti odločitvam na licu mesta med gradnjo. Že majhna špranja v notranjem ovoju je lahko vir nekaj deset kubičnih metrov vodne pare, ki vstopa v konstrukcijo, kondenzira in povzroča nepopravljive poškodbe na objektu.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi