Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Nagrajene ilustracije na ogled v občinski avli

Duhovite ilustracije Igorja Šinkovca so že na ogled v Horjulu. Gre za nagrajene ilustracije, ki so prejele nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico 2020 in bodo na ogled vse do konca oktobra.
Dr. Kristino Brenkovo verjetno občanom Horjula ni potrebno posebej predstavljati, a vseeno je prav, da se na hitro spomnimo, na katerih področjih je pustila svoj neizbrisljiv pečat: Bila je mladinska pisateljica, pesnica, prevajalka, doktorica znanosti, urednica knjig pri Založbi Mladinska knjiga in avtorica številnih pravljic, slikanic, črtic, fantastičnih pripovedi, spominov, igric za otroke ter mladino.

Svojo mladost je preživela v Horjulu in iz tega zgodnjega obdobja življenja je tudi črpala pri svojem ustvarjanju. Po tem, ko se je preselila iz rodnega Horjula, pa je velik del svojega življenja živela v ulici poleg Knjižnice Bežigrad in bila dolga leta tudi njihova zvesta članica. V čast naši sokrajanki so v prostorih knjižnice pred leti zasnovali spominsko zbirko dr. Kristine Brenkove, kjer skozi leto pripravljajo različne dogodke. Vsako pomlad predstavijo nominirane slikanice za Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico ter razstavimo ilustracije najboljše med njimi. V letošnjem prazničnem letu, ko praznujemo 110 let rojstva Kristine Brenkove, so pripravili razstavo ilustracij Igorja Šinkovca iz nagrajene knjige Timbuktu, Timbuktu pisatelja Petra Svetine.

Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije, in sicer vsako leto 22. oktobra, na rojstni dan Kristine Brenkove.

Na občini so dejali, da so se z veseljem odzvali in ilustracije razstavili v avli občinske stavbe, saj lahko tudi na ta način razširimo glas o Kristini Brenkovi. Duhovite ilustracije Igorja Šinkovca si lahko občani in drugi obiskovalci ogledate od 13. septembra do 31. oktobra v prostorih občine Horjul.

Vabljeni na sprehod po poteh Kristine Brenkove

V času razstave pa pripravljajo tudi sprehod v deželo Kristine Brenkove pod vodstvom Planinskega društva Horjul. Več o izletu si lahko preberete na spletni strani (https://www.mklj.si/ ). Vabljeni, da se pridružite sprehodu v soboto, 9. oktobra. Povzpeli se boste na bližnji vrh, prebirali odlomke iz njenih del, se igrali igre iz njene mladosti ter peli ljudske pesmi. Pomalicali pogačo, ki jo je imela Kristina v otroštvu najraje in jo je pekla njena mama. Na poti boste izbirali lažje poti, primerne tudi za otroke, kljub temu je za hojo priporočljiva ustrezna obutev. Zbirno mesto je v Horjulu, na parkirišču Metrela. Za lažje načrtovanje so zaželene prijave v Knjižnici Bežigrad, po telefonu 01 308 5301 in na bezigrad@mklj.si .


Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi