Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
12°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

NA KORENI NUJNO POTREBNA NOVA STREHA CERKVENEGA ZVONIKA

Spoštovani, o cerkvici, ki stoji na vrhu pobočja vasi Koreno nad Horjulom v Občini Horjul, ni potrebno posebej pisati, saj jo namreč prav vsi od blizu in daleč dobro poznate. Zavetnika Sv. Mohor in Fortunat godujeta v mesecu juliju, sicer pa je sveta maša tudi 4. nedeljo po veliki noči, preko leta pa se zvrsti še nekaj maš. Četudi nismo vsako nedeljo v njej, pa da nje čutimo spoštovanje in navezanost.

Glede na to, da stoji na vrhu grebena, kjer praviloma skoraj vedno piha jo počasi skozi leta najeda zob časa. Bolj ali manj uspešno se borimo z njim in poskušamo cerkev ohranjati v dobrem stanju. V preteklih nekaj letih smo uredili drenažno nasutje okrog obzidja, preuredili pokopališče, dobavljene so bile nove varčne svetilke, ki osvetljujejo le silhueto cerkve, izvedena je bila kompletna prenova elektro inštalacije v cerkvi, izvedli smo zamenjavo strešne kritine na ladji cerkve, leta 2009 pa smo zamenjali stare železne zvonove z novimi bronastimi.

Vsi ti posegi so bili izvedeni z veliko angažiranostjo vaščanov, dobrotnikov in donatorjev, finančno pa je na pomoč priskočila tudi Občina Horjul.

Od leta 2018 pa na nas čaka največja investicija, ki pa je neizbežna in nujno potrebna- zamenjava strehe na zvoniku. V zadnjih letih so se na kritini začele pojavljati vedno večje razpoke, pri čemer je padavinska voda vdrla v ostrešje in les ostrešja poškodovala do te mere, da ga je potrebno v celoti zamenjati. Kritina zvonika po pridobljenem soglasju ZVKDS je predvidena kot troslojno kritje s klanimi macesnovimi skodlami.

Vse od leta 2018 smo se večkrat prijavili na razpis ZVKDS za pridobitev sredstev za zamenjavo strehe, vendar smo vsakič ostali tik pod pragom za pridobitev sredstev ( Veliki in znani objekti sakralne dediščine imajo običajno prednost) in tako so nujno potrebni posegi ostali nerealizirani.

V letošnjem letu pa smo uspešno kandidirali na javnem razpisu o financiranju obnove nepremične kulturne dediščine  v Občini Horjul. Prejeli smo dobro polovico finančnih sredstev za realizacijo projekta, za kar smo nadvse hvaležni.

Kljub temu da skrbimo, da se denar ne troši po nepotrebnem iz svojih sredstev za dokončanje projekta v celoti denarja ne moremo zagotoviti, saj imamo tekoče stroške, ki skoraj v celoti poberejo pridobljen denar od nabirk in donacij.

Celotna vrednost investicije je ocenjena na 80.000 eur z ddv, pri čemer predstavlja znesek zamenjavo ostrešja, dobavo macesnovih skodel ter delo, ki ga bo ob tem potrebno opraviti. Poleg zamenjave strehe bo nujno potrebno izvesti novo ozemljitev zvonika, izvedbo požarne plošče v zvoniku ter obnovo fasade, saj se bodo ob demontaži določeni deli fasade odstranili oziroma poškodovali.

Do sedaj smo s pomočjo Župnije Horjul rezervirali les za izdelavo skodel ter žeblje za pritrditev, nabavljen in razžagan je bil les za ostrešje, v preteklih dneh se je v dveh delovnih akcijah vaščanov les v celoti skobilo in impregniralo.

Vsa tesarska dela je prevzelo podjetje Skodlarstvo Koželj d.o.o. iz Stahovice, ki ima kot edino podjetje v Sloveniji pridobljen certifikat za izvedbo tako specifičnih del.

V kolikor menite, da nam bi tudi vi lahko priskočili na pomoč bodisi finančno ali v obliki katere od storitev, ki jih opravljate predlagamo, da nas kontaktirate na elektronski naslov vo.koreno@gmail.com  oziroma 041/291-895 Bogdan Marolt vsak dan po 17.00 uri, kjer se boste lahko dogovorili vse potrebno in tudi oddali svoj dar.

Vaš finančni prispevek lahko oddate tudi na tekoči račun Župnije Horjul št: SI 56 0202 7008 8740 165 odprt pri NLB d.d., namen nakazila: ZVONIK KORENO.

Naša želja in tudi cilje je, da dela izvedemo v veliki večini do žegnanjske nedelje v mesecu juliju 2022, ko bomo tudi ustrezno obeležili to veliko pridobitev.

Do tedaj pa nas čaka veliko dela in dobrih odločitev, h katerim nam lahko pripomorete tudi vi. Veselimo se pozitivnega odziva in trenutka, ko bomo lahko naznanili, da so dela končana in ima naša cerkev novo kvalitetno ter lepo streho na zvoniku.

Za vašo donacijo se vam že vnaprej zahvaljujemo,

Lep pozdrav,

 

 

Koreno nad Horjulom, 12.04.2022
ODBOR ZA ZAMENJAVO STREHE ZVONIKA PODRUŽNIČNE CERKVE SV. MOHORJA IN FORTUNATA NA KORENI NAD HORJULOM

 

Oglejte si tudi