Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Lahko smo vzorčni primer sodelovanja

V začetku februarja je na pobudo vaščanov potekal zbor krajanov Zaklanec v prostorih gasilskega doma. Prisotnim je župan Janko Prebil s sodelavci predstavil aktualno stanje glede projekta kanalizacije v Zaklancu in razjasnil glavna vprašanja glede najbolj perečih vprašanj, ki so zanimala krajane.
Glavno sporočilo je bilo, da se le z dialogom in sodelovanjem ter upoštevanjem postopkov pride do rešitev, ki bodo ugodne za večino. Občina je v zadnjih dveh letih intenzivno delala na pripravi dokumentacije in zbiranju oziroma zagotavljanju finančnih sredstev, ki so nujna za izvedbo tako kompleksnih in zahtevnih nalog. Župan je poudaril, da razume, da prihaja do slabe volje, saj je intenzivnost del visoka in so krajani doma praktično na gradbišču. Hkrati pa je poudaril, da vsi, ki na neprimeren način ovirajo postopke dela škodijo sebi in ostalim krajanom, saj vsako prekinjanje del pomeni dodatno težavo in podiranje terminskega plana. V svojem nagovoru je zagotovil, da občina dela vse, da bo rešitev za krajane najbolj ugodna:  Zagotovil je, da komunalnega prispevka za fekalno kanalizacijo ne bo, in verjame, da bodo gospodinjstva tudi zaradi tega lažje poskrbela za nove električne priključke do vsake hiše, kar je žal njihov strošek, ki pa bo minimalen.

Župan Janko Prebil: 'Želim, da bomo prav tu vzorčen primer, kako lahko stopimo skupaj in pokažemo kaj se da narediti, da ste vaščani Zaklanca kljub vsem težavam, ki se porajajo sposobni, da to presekate in presežete. S tem lahko dokažemo sebi in drugim, da zmoremo narediti nekaj zares dobrega. Sama investicija sicer v tem trenutku nekoliko zamuja glede na časovni načrt. Vemo, da smo imeli dober januar in zelo muhast februar tako, da po operativnem sestanku, ki smo ga imeli lahko rečemo, da se bo izvedba projekta nekoliko zavlekla. Vemo, da asfalte baze ne delujejo, če je premrzlo in zato bo projekt realiziran po novem terminskem planu z nekaj rezerve najkasneje do 10. junija. Ne želimo pretirano podaljševati rokov za dokončanje projektov. Če zadeve podaljšujemo, se težave samo še kopičijo. Investicija je namreč pokrita v terminskih planih. Glede geodetskih meritev prosim za razumnost in potrpežljivost vse vpletene krajane. Ne bomo delali dvojnih meritev, to je dejstvo. Razumem, da so nekateri upravičeno prizadeti in se počutijo oškodovane, toda v tem času sedaj bi bilo skrajno neodgovorno da bi naredili meritve, nato začeli kopati s stroji in po končanem projektu vse skupaj še enkrat odmerili in podali v postopke vpisovanja. Naša prioriteta je, da se vse te odmere uredijo korektno in vsakemu posebej pošteno poravna odškodnine in predvsem, da popravimo stvari tudi za nazaj. Le tako gremo lahko naprej. Zato bomo takoj v začetku jeseni, naročili geodetske meritve, postopki bodo tekli nekaj časa in predno bo vse skupaj v zemljiški knjigi bo tudi trajalo nekaj časa. Ugotavljamo, da marsikaj ni bilo urejeno in s tem želimo vse skupaj urediti korektno  za vse vaščane. Celoten projekt je jasno zasnovan in zavedamo se, da včasih kje nastane potreba po dodatnem metru asfalta, jašku, po dodatnem kanalu, in vse to bomo naredili da bo tako kot je treba.. Pretiravanj pa ne bomo upoštevali. Vedno prisluhnem vsakemu, ki ima argumente in predloge ter ugodimo, če je le možno. Za pretiravanja pa nisem. Enako velja tudi za pripombe glede 'ležečih policajev'. Naš cilj je zagotoviti varnost občanov, tako da bomo postavili signalizacijo s prometnimi znaki za umiritev prometa. Signalizacija bo postavljena na dveh lokacijah in upamo, da bo to zadostovalo ter bodo udeleženci prometa tudi upoštevali. V kolikor se bodo še pojavljale težave, bomo pristopili k dodatni umiritvi prometa s postavitvijo hitrostnih ovir.'

Ob koncu je župan še enkrat poudaril, da je najbolj pomembno, da postopek teče, nadzornika svoje delo opravljata zelo dobro in le tako lahko dela nemoteno potekajo. Vse to pa bo že v poletnih mesecih pripeljalo do višje kakovosti življenja v Zaklancu.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi