Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Zbiranje gradiva in podatkov o Kristini Brenk je že obrodilo sadove

Kraj brez kulture gre hitro v pozabo, zato je kultura še kako pomemben del našega življenja, saj s tem zanamcem sporočamo, kdo pravzaprav sploh smo. V prejšnjem mesecu smo vas pozvali, da vse morebitne predmete ali informacije, ki bi lahko koristile pri urejanju spominske hiše naše pisateljice, pesnice, prevajalke, urednice in dramatičarke. Za začetek je bil odziv dober, za kar se vam vsem, ki ste poslali materiale iskreno zahvaljujejo. Vse pa še spodbujajo, da pobrskate po starih albumih, policah ali omarah in pomislite, če se kje morda ne skriva kak mali arhivski zaklad, ki bi ga lahko delili z vsemi, ki bodo obiskali obnovljeno hišo v Horjulu.
Naj samo spomnimo na kratko, kako jo je vodila življenjska pot. Rodila se je 22. oktobra leta 1911. Otroštvo je preživela v Horjulu, kjer je končala štiri razrede osnovne šole, potem pa je šolanje nadaljevala v Mariboru, kjer je končala meščansko šolo in učiteljišče. Nato je študirala psihologijo in pedagogiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kot navdušena dramska igralka se je zavzemala za ustanovitev mladinskega gledališča, zato se je leta 1938 odločila za študij teorije gledališča za mlade v Pragi. Leta 1939 je doktorirala iz pedagogike. Do vojne je bila brez redne zaposlitve in se je preživljala z inštrukcijami in priložnostnim pisanjem. Med drugo svetovno vojno je sodelovala pri NOB, kjer je kot kurirka spremljala pisatelja Prežihovega Voranca, ki je bil med vojno urednik radia Kričač. Leta 1943 so jo zaprli, kjer je ostala do konca italijanske okupacije. Do osvoboditve, leta 1945, je skrbela za zaščito otrok borcev in zaprtih. Po vojni se je uveljavila kot pisateljica, prevajalka in urednica, ki se je posvetila mladinski književnosti. Bila je soustanoviteljica in prva urednica Mladinske knjige do leta 1973, ko se je upokojila. Zasnovala je knjižne zbirke za otroke: Najdihojca, Čebelica, Velike slikanice, Cicibanova knjižica, Zlata ptica, Zvezdica, Mladi oder, Lutkovni oder. Bila je med ustanovitelji Bralne značke, ki še danes spodbuja otroke k branju. Skratka, v zanimivem življenju je zagotovo še polno zgodb in stvari, ki lahko v obnovljeni rojstni hiši opišejo tedanji čas in njeno življenje.

Urša Remškar, ki na občini Horjul zbira stare predmete, knjige, razglednice, pisma ali vse dodatne informacije, ki bi lahko koristile pri urejanju arhiva in hiše Kristine Brenk, je s prvim odzivom zadovoljna: 'V sodelovanju s strokovnjaki smo v Matičkovi hiši našli kar nekaj zanimivih predmetov, povezanih s Kristino Brenk, rojeno Vrhovec. Na podlagi poziva v Našem časopisu smo prejeli tudi prve odzive. Veseli smo bili dodatnih informacije o njenem življenju, na naš naslov smo prejeli stare razglednice in celo vozovnice, ko se je z Loga, kjer je nekaj časa živela, vozila v Ljubljano. Prejeli smo tudi nekaj starih fotografij in drugega gradivo na temo Kristine Brenk, zelo pa smo se razveselili čisto pravega ljubezenskega pisma. Vsem sodelujočim, ki ste se odzvali in nam posredovali te informacije ali predmete, se najlepše zahvaljujemo, saj smo v zelo kratkem času naredili kar nekaj pomembnih korakov naprej. Želim pa opogumiti še vse, ki bi lahko kakorkoli pomagali pri tem zbiranju, da nam pomagate. Z akcijo zbiranja še nadaljujemo in se priporočamo za kakršnokoli gradivo in informacije o Kristini Brenk.'

Če ste v dvomih, ali je vaša najdba pomembna ali ne, brez strahu pokličite v tajništvo občine Horjul na telefonsko številko: 01/759 11 20 ali pošljite vprašanje na elektronsko pošto obcina@horjul.si. Vašo najdbo pa lahko tudi pošljete po pošti na naslov:  Občina Horjul, Občinski trg 1, 1354 Horjul s pripisom: zbiranje gradiva o Kristini Brenk.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi