Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

V čast slikarja in počastitev pesnika

Horjul, 6. februar – V prostoru Osnovne šole Horjul so tudi letos postavili razstavo umetniških del Krištofa Zupeta. Odprtje pa so združili s počastitvijo slovenskega kulturnega praznika.
Slikar Krištof Zupet, ki je otroštvo preživel v Horjulu, nato pa odšel študirat v Ljubljano, kjer še danes živi in ustvarja, se v rodni Horjul še vedno rad vrača. Voljo do ustvarjanja, kot pravi sam, pa mu daje tudi razstava, ki se že vse od leta 1960 postavlja njemu v čast. Tudi letos je na ogled postavil različne portrete, med katerimi je bilo prepoznati nekatere njegove prijatelje in sorodnike, največje pozornosti pa sta bila deležna portret Franceta Prešerna ter avtoportret. Dovršeni in izpopolnjeni slikarski stvaritvi, na kateri je tudi sam izredno ponosen.

Letošnjega dogodka ob odprtju razstave, ki je bil hkrati počastitev slovenskega kulturnega praznika, so se udeležili številni ljubitelji slikarske umetnosti od blizu in daleč. Opaziti je bilo celo kamere, ki snemajo dokumentarec o slikarju Krištofu Zupetu. Dobrodošlico vsem zbranim je najprej namenil župan Janko Prebil, ki jim je med drugim zaželel lepo praznovanje kulturnega praznika ter se organizatorjem zahvalil za pripravo dogodka. Za čudoviti glasbeni vložek je letos poskrbel tričlanski glasbeni ansambel Ilonke Pucihar. Z vsebinsko bogatim govorom pa je tudi tokrat postregel prim. dr. Matjaž Lunaček, ki se je ustavil pri besedni zvezi Eros Uranios. Označil jo je kot najbolj elementarno človeško silo, gon, brez katerega se ustavi gibanje, ki teži k resnici. Ta ima namreč značaj najbolj prodorne misli, skozenj pa je življenje uresničeno, poveličano, osmišljeno. Prav zato je nujen za ustvarjanje – slikanje, saj gre za nujen stik med slikarjem in portretirancem, pa naj bo to človek, gora ali morje, je med drugim dejal govornik.

Po zaključku programa so razstavo tudi uradno odprli. Obiskovalci so se sprehodili skoznjo in slišati je bilo nemalo pozitivnih kritik ter besed spoštovanja do avtorja razstavljenih del. Ta so bila na ogled še ves konec tedna.

 

Nadja Prosen Verbič, foto: NPV

 

Oglejte si tudi