Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Likovna razstava del Ljudmile Dolenc

Avla v občinski stavbi v Horjulu je 19. junija zaživela kot prava umetnostna galerija, saj je na ogled postavila svoj likovni opus zadnjih 25 let domačinka Ljudmila Dolenc – Mili, ki v zadnjem obdobju ustvarja predvsem akvarele. V mesecu, ko praznujemo 20 let občine Horjul, je bila to izjemna kulturna prireditev, ki je dokazala, da je naša občina bogata tudi po umetniški plati. Po pozdravnem nagovoru in predstavitvi umetnice, ki jo je pripravil Matko Zdešar, je razstavo z nekaj besedami pospremil tudi župan Janko Prebil, ki je navdušen in ponosen, da imamo v naši sredini tako ustvarjalno likovno umetnico.
Njena pot je bila vse prej kot lahka in je lahko primer navdiha za vse, ki v življenju potrebujejo spodbudo z dobrim zgledom, da se nekaj da, če se hoče in predvsem, ko začneš poslušati sebe, svoj notranji glas. Mili, kot slikarko kličejo prijatelji, je doma iz Samotorice, kjer jo je z umetnostjo seznanil že njen oče, ki je bil ljudski umetnik, ves čas pa ji je v vsakem trenutku stala ob strani mama, ki ji je ob slovesnem odprtju izkazala še posebno čast.
Slikarka je v svojih mlajših letih svoj talent potisnila vstran, saj je bila skrb za družino, šolanje otrok in gradnjo na prvem mestu. Šele kasneje, ko so otroci odrasli, se je odločila za študij ekonomije, zopet pa je v sebi začutila tudi željo po umetnosti. Sama je priznala, da jo je šele huda bolezen, s katero se je morala soočiti, pripeljala do tega, da je začela poslušala sebe in delati to, kar je želela in čutila, da je prav. Svoj talent je sicer prvič pokazala pred 25 leti v Horjulu in ker je bila lepo sprejeta, jo je to opogumilo, da se je vpisala na tečaj risanja na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, nato pa še v šoli slikarja Sava Sovreta in Toneta Račkija. Po omenjeni hudi bolezni je z delovanjem in študijem za nekaj časa prenehala. Po okrevanju pa ji je to dalo dodatnega zagona in poglobila se je v akvarelne tehnike ob spodbudi učitelja in mentorja Skenderja Bajrovića. Vse do leta 2013 je v njegovi šoli pilila akrilno in tehniko olja na platnu. Njen drugi mentor Peter Lazarević pa jo je vpeljal v svet akvarela, s katerim se srečuje vse od leta 2008 naprej. Na razstavi smo videli slikarska dela iz obeh obdobij.

Ob odprtju se je Mili zahvalila vsem, ki so jo na njeni poti spremljali, in poudarila, da je ključ do uspeha tudi dejstvo, da so jo mentorji usmerili tako, da je našla svojo pot. Sedaj slika ob petkih popoldne v šoli na Vrhniki v skupini Petra Lazarevića, pred tem pa vse risbe in skice pripravi doma. Ustvarja predvsem zase, najraje pa upodablja pokrajino, tihožitje in živali. Do portretiranja ima še vedno nekaj strahospoštovanja, a pravi, da se bo nekoč opogumila in izpeljala tudi to. Razstava likovnih del Ljudmile Dolenc – Mili bo na ogled do 26. junija.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi