Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Poziv za zbiranje arhivskega gradiva o Kristini Brenk

Občina Horjul je letos odkupila propadajočo hišo, kjer se je rodila in živela naša pomembna pisateljica, urednica in prevajalka Kristina Brenk. S svojim delom je pustila velik pečat v zgodovini slovenske kulture in književnosti, predvsem pa ni skrivala svojih lepih spominov na otroštvo in domači Horjul. Marsikatero njeno delo sporoča, kako je ljubila domači kraj in domačijo, kjer je odraščala. Sedaj pa na občini potrebujejo vašo pomoč!
  •  
  • Postopki za urejanje dokumentacije, ki je potrebna za obnovo in pripravo vsebinskega programa, so na občini Horjul že stekli. Zato naprošajo vse, ki bi imeli kakršnekoli informacije o stari hiši, da to prinesejo na občino. Koristna bo vsaka informacija oziroma vsako arhivsko gradivo, ki je lahko risano, tiskano, fotografirano, posneto, optično ali magnetno, skratka kakorkoli zapisano dokumentarno gradivo o Kristini Brenk. Za vse informacije lahko tudi pokličete na telefonsko številko 01/759 11 23 ali pošljete e-pošto na ursa.remskar@horjul.si.
  • Ker hiša stoji na zelo zanimivi lokaciji v starem centru Horjula, je v razvojem načrtu tudi ureditev tega dela mesta, ki mu na občini želijo v prihodnje posveti več pozornosti in poskrbeti za prijeten izgled. Ena od možnosti je tudi, da hišo preuredijo v manjši etnološki muzej. Sama hiša ima poleg lokacije tudi zanimivo zgodovino. Med drugim je bila v njej celo pekarna in ob tem pomembno stičišče vaščanov.
  • Župan Janko Prebil je pojasnil, da je ustvarjanje pogojev za druženje tudi želja, ko bo hiša enkrat obnovljena. 'V občini imamo kar nekaj aktivnih društev in skupin, ki se ukvarjajo s kulturo, zgodovino in kulturno dediščino v naših krajih in potrebujejo prostore za svoje dejavnosti. Prav zato je bil to eden od pomembnih vzvodov pri odločitvi za nakup stare hiše. Želimo si, da bi v tej hiši, potem ko bo obnovljena in urejena, poskrbeli, da bodo na ogled razne razstave, seveda s poudarkom na tem, kako je nekoč potekalo življenje in delo ljudi v Horjulu. Menim, da je pomembno, da te stvari ne gredo v pozabo, ampak bodo na ogled mlajšim generacijam.'
  • Sedaj imate vsi, ki vam ni vseeno za zgodovino našega kraja, priložnost, da s svojim sodelovanjem prispevate k ohranjanju kulturne dediščne in zgodovine.
  •  
  • Besedilo in foto: Peter Kavčič
  • Oglejte si tudi