Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Po poteh Cankarjeve matere hodilo več kot 100 pohodnikov

Tradicionalni pohod, ki ga že od leta 1999 organizira Društvo ljubiteljev narave in običajev Notranjske, na neki prav poseben način povezuje horjulsko in vrhniško občino. Na to razgibano pot od Vrzdenca do Vrhnike se namreč podajo pohodniki iz obeh občin.
Tudi letos se je 26. decembra v jutranjih urah zbrala velika skupina pohodnikov pri spomeniku, posvečenem Neži Pivk, ki stoji poleg poslovilne vežice na robu Vrzdenca pod cerkvijo svetega Kancijana. Če je bilo lani pohodnikov rekordno malo, je bila tokrat zgodba povsem drugačna, saj se je pohoda udeležilo prek 100 ljudi.

Župan Janko prebil je vsem zbranim zaželel lep praznik ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter zbrane spomnil na to, da smo Slovenci stopili skupaj in dokazali, da smo lahko narod in si zaslužimo samostojno državo. Na koncu se je tudi še malo pošalil, da ob praznikih, ko so mize bolj obložene, dobro dene tudi tak sprehod v dobri družbi.

Kot veleva tradicija, je zbrane nagovoril tudi Damjan Debevc, ki s svojimi čisto pravimi 'Cankarjevimi' brki na zanimiv in pristen način prinaša misli in besede v današnji čas tega našega velikega pisatelja, še posebej pa se je posvetil življenjski poti Neži Pivk.

Pripovedovanje zgodb o Cankarju doživlja kot posebno poslanstvo: ''Da se na tak lep dan zbere tako veliko število ljudi, je zame osebno veliko priznanje Cankarju in dokaz, da še živi zavest o njegovem delu in idejah. Cankarjeva mati je nepogrešljiva in ta pohod lepo zajame to, kar sicer bolj redko pokažemo na Vrhniki obiskovalcem, kjer sicer opravljam vodene oglede Cankarjeve hiše. Lansko leto nas je bilo res bolj malo in zelo posebno, prav tako edinstveno doživetje, no vseeno pa je navdušujoče pogledati takšno množico.''

Letos so se na 14 kilometrov dolgi poti najprej ustavili še na Vrzdencu poleg kapelice, kjer so si pohodniki ogledali velikanske jaslice, potem pa so nadaljevali po bližnjici do Žažarja.

Pohodnike, ki so v dolgi strnjeni koloni premagali prvi del poti in ob vzponu proti Žažarju premagali strm klanec ter nekoliko zahtevnejšo gozdno pot, so tako kot vsako leto pozdravili prijazni domačini in ponudili domače dobrote, da na poti ne bi kdo omagal. Na domačiji pri 'Činžarju' so pripravili topel čaj in kuhano vino ter domače pecivo in prigrizke, da so potem vsi skupaj lahko nadaljevali svojo pot proti Vrhniki. Mojca in Janez Prosen že deseto leto gostita pohodnike, kar pomeni, da je v domači hiši dan prej delavno, hkrati pa tudi prijetno diši. Tisti najbolj polni energije so ob živahnih ritmih domačega ansambla tudi zaplesali. A vsega lepega je enkrat konec, tako da so polni dobre volje nadaljevali naprej čez Raspotje proti Vrhniki. Pohodniki so po dobrih štirih urah hoje svojo pot zaključili na Vrhniki.

Besedilo in foto: Peter Kavčič

 

Oglejte si tudi