Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Napev – odsev v prosvetnem domu za ohranjanje ljudskega izročila

V četrtek, 23. februarja, zvečer se je v Prosvetnem domu Horjul zaslišalo ubrano petje. Ljubitelji zborovskega petja in glasbe so spremljali območno revijo poustvarjalcev glasbenega izročila Ljubljana okolica napev – odsev 2023 v organizaciji Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Območna izpostava Ljubljana okolica in Prosvetnega društva Horjul.
Za strokovno spremljanje revije je poskrbela Simona Moličnik, magistrica muzikologije in dobra poznavalka materialne glasbene ostaline ter pisnih in zvočnih virov, s katerimi je 15 let rokovala v Glasbeni zbirki v NUK-u. Od leta 2008 je urednica za glasbo na Prvem programu Radia Slovenija, kjer je avtorica tedenskih tematskih oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi ter z njo povezane rubrike Dobra glasba, dober dan. 
Nastop so odprli člani podpeškega okteta (KUD Podpeč) pod vodstvom Jožeta Rogelj in Jana Jermana. Zapeli so pesmi Sloven’c Slovenca vabi, Majolka bod’ pozdravljena in Ko b’ sodov ne b’lo. Nastopili so tudi člani FS Klas Horjul & Šumnik Borovnica in zapeli pesmi Snoči sem na vasi stal, Pozimi pa rožice ne cveto in Lan sem se oženu. Zatem je zapel tudi ženski del naših članov folklorne skupine. Članice FS Klas Horjul & Šumnik Borovnica so se predstavile s tremi pesmimi in sicer s pesmijo Nezvesti študent, Rožic ne bom trgala in Preljubi fantič moj. Oba zbora je vodila Neža Prosen. Po petju pesmi so na oder stopili še člani in članice senožeškega tamburaškega orkestra pod taktirko vodje Eve Dukarič. Zaigrali so pesem Moja mati kuha kafe, venček Koroških ljudskih in Coklarska. 
Po končani prireditvi smo za komentar o nastopu povprašali Nežo Prosen, članico FS Klas Horjul & Šumnik Borovnica, ki je ob tej priložnosti vodila domača zbora: ''Lepo je bilo slišati pohvale s strani strokovnjakov kar nam daje dodatno motivacijo. Menim, da je pomembno, da se ohrani kulturna dediščino in te pesmi, ki so se nekoč redno prepevale. Danes mladi ne poslušajo več teh pesmi, niti jih ne pojejo. Všeč mi ej bila pohvala, da mladi ljudje pojejo na star način. Zagotovo pa k temu pripomore tudi dobro vzdušje na vajah. Ob dobri družbi in sozvočju se  to začuti tudi na odru, ko zapojemo pred publiko.'' 
Program je povezoval Tomaž Simetinger.

Peter Kavčič, foto: Nejc Velkavrh

Oglejte si tudi