Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Folklorna skupina Klas iz Horjula je nastopila na državnem srečanju folklornih skupin v Sežani

»Še enkrat,« bi lahko bilo novo geslo Folklorne skupine Klas iz Horjula, saj gre za zagotovo največkrat ponovljene besede na vajah v zadnjem mesecu dni. Še enkrat štajeriš, še enkrat obrat, še enkrat petje … in na koncu – še enkrat zlato priznanje s pohvalo na državnem srečanju folklornih skupin! Tako se je lanskemu priznanju za domišljeno pripoved letos pridružilo še priznanje za izvirno uprizoritev.
Potem ko smo lani prvič nastopili na državnem srečanju folklornih skupin v Beltincih, smo novo sezono začeli z novo energijo, voljo in željo, da nam ponovno uspe. Ker smo lani videli, kaj lahko dosežemo, smo začeli verjeti vase. Najprej je bilo potrebno sestaviti dobro zgodbo, za kar gre zahvala mentorici Mariji Čipić Rehar in našemu (so)plesalcu Nejcu Čeponu. Da pa je zgodba oživela, je bilo potrebno veliko strpnosti in energije celotne skupine, saj je znova in znova, dokler ni bilo vse dodelano, na vajah odmeval stavek: »Še enkrat!« Ampak občutek, ko je vse tako, kot mora biti, in se lahko prepustiš ter uživaš; ko ni več treba razmišljati o nasmešku, ampak ta pride sam od sebe, in ko cela skupina diha, živi, pleše eno zgodbo; ta občutek poplača ves trud. Da poleg tega prideš še do državnega srečanja Le plesat me pelji, pa je pika na i. Nastop tam ni mačji kašelj, saj v Sloveniji deluje okrog 500 folklornih skupin.

V spomladanskem delu izbora 10. aprila smo se najprej na območnem srečanju, kjer se zberejo folklorne skupine iz okolice Ljubljane, uvrstili na regijsko srečanje skupin osrednje Slovenije, ki je potekalo maja v Šmartnem pri Litiji. Junija je prispela pošta, da smo ponovno vabljeni na državno srečanje. To je kot vedno potekalo v dveh delih. Prva, nam že dobro znana prireditev, je potekala poleti v Beltincih, druga pa se je odvila 17. oktobra v Sežani. Čez dan smo imeli folklorni seminar z delavnicami petja, glasbe in delovanja v skupinah. Državno srečanje pa se je začelo v avli z revijo folklornih kostumov, ki so jih predstavljale nastopajoče skupine. Naša skupina se je predstavila z belokranjsko obleko in delovno obleko iz začetka 20. stoletja. Na prireditvi je zaplesalo šest najboljših folklornih skupin: Minerali iz Rogaške Slatine, Tine Rožanc iz Ljubljane, Karla Štreklja Komen, Gartrož iz Nove Gorice, France Marolt iz Ljubljane in mi. Plesali smo pod strogim očesom tričlanske strokovne žirije, ki je opazila našo ljubezen do plesa, energijo, trud in trdo delo ter nas nagradila z zlatim priznanjem s pohvalo za izvirno uprizoritev. To je nagrada za vsak večer, ki smo ga preživeli na vajah, za vse napore naše mentorice Marije Čipić Rehar in za požrtvovalno delo prav vsakega člana skupine. Je dokaz, da smo na pravi poti … Še enkrat!

Eva Grmek

 

Oglejte si tudi