Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Zlata medalja za hojev med

Na letošnjem sejmu Agra v sklopu Pomurskega sejma 2018 so strokovnjaki ocenjevali med iz šestih držav in v močni konkurenci je prav med iz naših krajev prejel zlato medaljo, ki je najvišje priznanje za kakovost.
Dobitnik zlate medalje Janko Prebil je takole komentiral vnovičen uspeh: "Letošnja  letina vsekakor ni bila slaba, nekako povprečna zaradi deževja in ploh ob koncu pomladi oziroma na začetku poletja. Lahko pa rečem, da sem imel to srečo, da sem bil ob pravem času na pravem mestu. Tako mi je uspelo natočiti lepo količino cenjenega hojevega medu. To je dokaz, da smo horjulski  čebelarji sposobni pridelati med vrhunske kakovosti." Ocenjuje se več različnih parametrov, vsebnost vode, čistost medu, vsebnost ostankov v medu pa seveda okus, barvo in vonj. Del točk pri ocenjevanju prinesejo analize, drugi del pa degustacija sodnikov. V zadnjih petih letih je to že šesta zlata medalja za predsednika čebelarskega društva Dolomiti - Polhov Gradec.

Septembra so imeli čebelarji tradicionalni piknik, kjer se srečajo in pogovorijo med seboj v sproščenem vzdušju. Piknik je potekal pri Marinki Košir v Prošci. No, tokrat pa je imel piknik tudi izobraževalni del, saj je  področna veterinarka dr. Lucija Žvokelj pripravila predavanje o različnih temah, povezanih s čebelarjenjem. Med drugim je izpostavila pomen evidentiranja in urejenega prevoza čebel z ene pašne lokacije na drugo, pa četudi gre samo za sosednjo parcelo, kajti le tako lahko veterinarska služba pravočasno ukrepa v primeru bolezni čebel ali zaznavanja škodljivih vplivov. Največ bolezni čebel se prenaša z nelegalnimi prevozi. Izpostavila je "hudo gnilobo", najbolj nevarno bolezen za čebele, kjer je v primeru okužbe treba čebelje družine zažgati, panje pa dezinficirati. Za čebelarja je to nekaj najhujšega, kar se mu lahko zgodi, saj nenehno skrbi za čebele, potem pa jih mora ob pojavu te neozdravljive bolezni dobesedno uničiti.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi