Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Samoskrba v času koronavirusa

Pridelava domače hrane ima v občini Horjul tradicijo. Vseeno vsega ne moremo pridelati sami, pomembno pa je, da naredimo vse, kar je v naši moči, da smo čim bolj samooskrbni. To bo pozitivno vplivalo tudi na naše zdravje.
Prav na začetku strogih omejitev, povezanih z bojem proti koronavirusu, se je pokazalo, kako se je povečal naval v trgovine, saj je prišlo do strahu, da bo zmanjkalo osnovnih živil. A nismo ne prvi in verjetno ne zadnji, ki se soočamo s stresno situacijo. Kljub temu, da še zdaleč ne živimo v pomanjkanju, pa nas je strah, da bi do tega prišlo. A proti strahu se lahko borimo z dejanji. To je nekaj, na kar se moramo večkrat spomniti. Da med povečanim obiskom ni prišlo do prenatrpanosti trgovin in s tem do širjenja virusa, se moramo danes zahvaliti Civilni zaščiti Horjul in vsem gasilcem, ki so poskrbeli, da je bil obisk trgovin varen. Hkrati pa lahko vse skupaj vzamemo tudi kot spodbudo, da bolj poskrbimo zase. Rodovitne zemlje je v naši okolici več kot dovolj. Že majhna njiva ali vrt pa zadošča, da sami pridelamo več hrane. Ta ne bo samo lokalno pridelana, bolj sveža, saj ne bo prišla od daleč, na tovornjakih ali celo ladjah do polic v trgovinah, ampak bo tudi bolj zdrava. Dokazano je, da je hrana z domače pridelave bogatejša z vitamini in minerali. Pred dobrim mesecem je na predavanju o zdravi prehrani zeliščarka Margita Vehar poudarila pomen žive hrane, torej točno te, ki raste zdajle na vrtu ali zunaj v gozdu in travniku. Zato vas župan Janko Prebil tudi to pomlad poziva, da si v teh spomladanskih časih uredite vrt, posadite zelenjavo in poskrbite za sadno drevje. Sam se dobro zaveda pomena doma pridelane hrane, kar vsako leto pokaže tudi z donacijo medu za slovenski zajtrk. Med, domač kruh iz slovenske moke in jabolka lahko pridelamo doma, kakor tudi večino ostale zelenjave in sadja. 

Morda za razmislek in spodbudo: Kot se je izkazalo, znajo gospodinje tudi danes zamesiti in speči zelo dober domač kruh, saj je na internetu in na socialnih omrežjih vse polno različnih fotografij in receptov. Morda še pred nekaj meseci mnoge od njih niso niti pomislile, da bi kruh pekle same doma, a sedaj je jasno, da vsakodnevni obisk trgovine očitno le ni tako nujen, kot smo mislili do sedaj. 

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi