Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Čebelarji društva Dolomiti Polhov Gradec predali med osnovni šoli in vrtcu

Verjetno si tradicionalni slovenski zajtrk brez kosa kruha, namazanega z maslom in medom težko predstavljamo? Da bodo tudi otroci deležni nadaljevanja tradicije v šolah, so se k temu že pred leti zavezali tudi člani čebelarskega društva Dolomiti Polhov Gradec.
Vsako leto poskrbijo, da otroci v Horjulu na mize dobijo doma pridelan med, ob tem pa otrokom predstavnika društva predstavita pomen čebel in čebelarjenja za vse nas. Ne smemo namreč pozabiti, da prav čebele spadajo med izredno pomembne opraševalce, ki poskrbijo, da imajo kmetje bogate pridelke, mi vsi pa kakovostno, lokalno pridelano hrano. Čebele so tudi zelo dober pokazatelj tega, v kako čistem okolju živimo, saj so občutljive na preveliko uporabo pesticidov, ki se uporabljajo v intenzivnem kmetijstvu. Podatek o čistosti medu, ki je brez sledov škodljivih snovi, pa nam kaže čistost okolja, v katerem živimo. Naj povemo, da je v Horjulski dolini med zelo kakovosten. 

Letos so sredi februarja lokalni čebelarji podarili kar 55 kilogramov medu, ki so ga pridelale čebele v minulem letu. Ob tem so vrtcem in šolam razdelili tudi zloženke z naslovom 'čebelica, moja prijateljica', ki jo je izdala Čebelarska zveza Slovenije in je namenjena otrokom prve triade.

Aleksander Gube, ravnatelj vrtca in osnovne šole Horjul, se je čebelarjem zahvalil, da nadaljujejo s to lepo tradicijo: 'Vsako leto je za vrtčevske in šolske otroke prav poseben in vesel dan, za katerega se najlepše zahvaljujemo čebelarjem, ko nam predajo med. Del tega pridelajo tudi otroci, ki obiskujejo čebelarski krožek in pride iz šolskega čebelnjaka. Med naše kuharice v vrtcu in šoli z veseljem uporabijo ter tako ohranjajo naše zdravje.'

Janko Prebil, predsednik čebelarskega društva Dolomiti Polhov Gradec, je ob tem tudi spomnil, da je vsak član, ki prispeva del pridelanega medu, zaslužen za to lepo gesto, hkrati pa se tudi zavedajo, da s tem poskrbijo za ohranjanje čebelarstva v naših krajih. Med razdelijo med vrtce in šole v Horjulu, na Dobravi, v Polhovem Gradcu, na Vrhovcih, v Šentjoštu in na Črnem Vrhu.




Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi