Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Šolarji z letošnjim šolskim letom stopili v popolnoma prenovljeno šolo

Osnovna šola Horjul je bila v zadnjih osmih letih deležna pomembnih pridobitev in obnov, za kar je Občina Horjul do zdaj vložila že okrog 1,2 milijona evrov.
Občina Horjul je v zadnjih letih poseben poudarek namenila varčevanju z energijo in projektom za ohranjanje čiste narave. Eden izmed večjih projektov je gotovo celovita energetska prenova osnovne šole, ki poteka že vse od leta 2007, njen namen pa je predvsem povečanje energetske učinkovitosti objekta OŠ Horjul, zmanjšanje porabe energije in zagotovitev učinkovite rabe energije, hkrati pa, da se otrokom in šolskemu osebju omogoči varen in udoben prostor za učenje, vzgojo in druženje.

V prvi fazi sta potekali prenova in zamenjava kritine, sledila je vgradnja novih stropnih svetlobnikov, zamenjava radiatorjev, uredile so se sanitarije, povečali so kuhinjo ter postavili sončne elektrarne.

Lani pa je občini za projekt energetske sanacije uspelo zagotoviti tudi sofinanciranje iz Evropske unije, in sicer iz Kohezijskega sklada. Projekt je potekal v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007–2013, razvojne prioritete Trajnostna raba energije in prednostne usmeritve Energetska sanacija javnih stavb. Od junija pa do decembra 2013 so na stavbi in v njeni notranjosti opravili številna dela; zagotovili so toplotno izolacijo sten, skupaj z novo fasado, ob tem so zamenjali vse stavbno pohištvo (okna in vrata na lupini stavbe, montaža senčil na južni strani), uredili sistem prezračevanja (uvedba prezračevanja s filtracijo vhodnega zraka in rekuperacijo odpadne toplote) ter sistem ogrevanja, ki zdaj deluje na lesno biomaso (sekance), vse stare luči so zamenjali z varčnimi ter opravili druga manjša dela v sklopu energetskega monitoringa, ki se izvaja na šoli. Tu ne gre pozabiti na stroške gradbenega in projektantskega nadzora ter stroške investicijske in projektne dokumentacije, ki so jo prav tako pridobili. Vrednost celotne investicijske operacije je 473.024,38 EUR, od tega je občini na razpisu uspelo pridobiti približno 85 % evropskih sredstev. Poleg del na objektu in v notranjosti pa so lani zunaj šole celostno prenovili športno igrišče ter zgradili novo otroško igrišče z igrali za razredno stopnjo.

Občina Horjul se tako lahko pohvali s podatkom, da je v zadnjih osmih letih, brez upoštevanja vrednosti rekonstrukcije stare telovadnice, ki še poteka, v projekte že vložila okrog 1,2 milijona evrov, za kar ni bilo treba najemati nobenih kreditov, opravili pa so tudi že vsa plačila, ki torej ne bodo bremenila prihodnjih občinskih proračunov, poudarjajo.
 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi