Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Zasmetenost v občini se je v minulem letu poslabšala, zato bo prišlo do sprememb

Zadnje mesece na občini Horjul in pri izvajalcu odvoza smeti opažajo številne nepravilnosti v zvezi z odlaganjem odpadkov v zabojnike na zbiralnicah oziroma ekoloških otokih. Poleg zabojnikov se prepogosto nabirajo odpadki, ki spadajo v zbirni center oziroma je zanje treba naročiti kosovni odvoz. Vsem mora biti jasno, da kosovni odpadki ne sodijo na ta odlagališča, ampak jih je treba odpeljati na zbirni center Barje v Ljubljano, kjer kosovne odpadke iz gospodinjstev oddate brezplačno.
Torej, vse, kar morate narediti, je, da kosovne odpadke naložite v avto in jih odpeljete na zbirno mesto. Odsluženi pralni stroji, umivalniki, pnevmatike, stara kolesa in polomljeni stoli ali dežniki ne sodijo poleg zabojnikov na ekoloških otokih!

Opažajo tudi, da so plastična embalaža, papir in karton namesto v zabojnik odloženi poleg njega. Prav tako se kopičijo vreče in vrečke z odpadki, ki v zabojnike na ekootoku ne spadajo. Ko govorimo o zasmetenosti in nepravilnemu odlaganju odpadkov, se je stanje v preteklem letu v občini Horjul žal zelo poslabšalo. Zato ne bo odveč, če preberete nekaj ključnih usmeritev, da do nepravilnosti ne bi več prihajalo in naše okolice ne bomo več smetili.


Zaradi omenjenih težav je že prišlo do sprememb, ki bodo vplivale na zbiranje in odvoz odpadkov: Z zbiralnic (ekootokov) bodo v letošnjem letu umaknili zabojnike za embalažo! To bodo izpeljali v skladu z Odlokom o zbiranju komunalnih odpadkov v Občini Horjul.
Vsi občani imate namreč na svojih zbirnih mestih lastne zabojnike za embalažo. Če zabojnik za embalažo ne zadostuje potrebam vašega gospodinjstva, lahko brez dodatnega plačila naročite večjega ali dodatnega. To storite tako, da izpolnite obrazec za sporočanje sprememb, ki je  dostopen na www.vokasnaga.si in www.mojiodpadki.si v rubriki »Naročanje in obrazci« oziroma »Naročila«.  


V zabojnikih na ekootokih bodo zbirali samo papir in steklo


Ekootoki so namreč posebej urejeni prostori na javni površini, kamor lahko vsi, ki živite v občini Horjul, prinesete ločene frakcije komunalnih odpadkov, ki ne spadajo v domače zabojnike. 



Tukaj je seznam odpadkov, ki jih boste lahko odlagali v zabojnike za steklo in za papir:



V zabojnik odlagamo:

V zabojnik ne spadajo:

POSEBNOSTI

Zabojnik za papir

·       časopise in revije,

·       zvezke in knjige,

·       prospekte in kataloge,

·       pisemske ovojnice,

·       pisarniški in ovojni papir,

·       papirnate nakupovalne vrečke,

·       kartonsko embalažo in lepenko.


·       kartonska votla embalaža tekočin ali t. i. tetrapak (ta spada med embalažo),

·       povoščeni in plastificirani papir, tapete in celofan (odložimo med preostale odpadke),

·       cigaretni zavojčki (spadajo med preostale odpadke),

·       higienski papir, papirnate brisačke, prtički, robčki ipd. (odložimo med biološke odpadke),

·       z živili pomazana ali prepojena papirnata in kartonska embalaža (spada med preostale odpadke).

Kartonaste škatle raztrgamo in zložimo, da zasedejo čim manj prostora. Z njih odstranimo lepilne trakove.

Če je revija zavita v plastično folijo, to odložimo v zabojnik z rumenim pokrovom.

Zabojnik za steklo

·       steklenice živil in pijač,

·       stekleno embalažo zdravil in kozmetike,

·       kozarce vloženih živil,

·       drugo stekleno embalažo.


·       okensko in drugo ravno steklo (oddamo ga v zbirnem centru),

·       neonske, halogenske in žarilne žarnic ter svetlobne cevi (spadajo v zbirni center)

·       avtomobilsko steklo (to in spodaj našteti odpadki spadajo med mešane komunalne odpadke);

·       ogledala, porcelan in keramika,

·       izdelki iz kristala in ekranskega stekla,

·       pleksi in karbonska stekla,

·       laboratorijska in ognjavarna stekla.


Stekleno embalažo vedno izpraznimo in ji odstranimo zamaške ali pokrovčke.


Kovinske pokrovčke odložimo v zabojnik za embalažo, plutovinaste zamaške pa v zabojnik za mešane komunalne odpadke.


Pozor! Odlaganje odpadkov poleg zabojnikov je prepovedano, zagrožena je tudi globa za kršitelje!


Na podlagi 25. člena Odloka o zbiranju komunalnih odpadkov v Občini Horjul je za posameznika, ki odpadke odlaga poleg zabojnikov za zbiranje komunalnih odpadkov, zagrožena globa v višini 200 evrov, za pravno osebo 1.000 evrov, za njeno odgovorno osebo 250 evrov, za samostojnega podjetnika posameznika ali zasebnika 750 evrov in njegovo odgovorno osebo 150 evrov. Nadzor nad izvajanjem določb odloka, za katere je predpisana globa za prekršek, opravlja občinski inšpektor Občine Horjul.

Skladno s področno zakonodajo so pravne osebe (lokali, restavracije, trgovine …) dolžne s posebno pogodbo in na poseben način urediti prevzem in odvoz ločeno zbrane odpadne embalaže (plastične, kartonske, papirnate, steklene), ki nastaja pri opravljanju proizvodne, trgovinske in storitvene dejavnosti.



Kaj storiti v primeru večje količine odpadkov in ob zamenjavi zabojnikov?

Kadar imate bioloških in/ali mešanih komunalnih odpadkov več kot običajno, jih lahko pospravite v 50- ali 100-litrske Vokine Snagine tipizirane vreče in jih na dan odvoza postavite zraven ustreznega zabojnika. Naenkrat lahko pripravite do pet vreč, pri čemer teža posamezne vreče ne sme presegati 10 kilogramov. Vreče so naprodaj prek spleta (www.vsezaodpadke.si/vokasnaga).

Če velikost zabojnika ne ustreza več vašim potrebam, naročite večji ali dodatni zabojnik. Naročilo večjega/dodatnega zabojnika za embalažo ne prinaša dodatnih stroškov, upoštevajte pa, da na ceno, ki jo plačate za storitve ravnanja z odpadki, vplivata velikost črnega in rjavega zabojnika.


Odvoz kosovnih odpadkov je enkrat letno brezplačen

Odvoz kosovih odpadkov je treba naročiti prek posebne (spletne) naročilnice na www.mojiodpadki.si v rubriki Naročila. Izberete si datum znotraj razpisanega termina (med 15. aprilom in 31. majem ter med 1. oktobrom in 30. novembrom 2021). Ko bomo v Voki Snagi prejeli vaše naročilo, vas bomo poklicali in se dogovorili za datum odvoza. Če imate v zvezi z odvozom kosovnih odpadkov kakšno vprašanje, nam lahko pišete na kosovni@vokasnaga.si.


Zbirni center Barje deluje po ustaljenem urniku

Odlaganje odpadkov je v zbirnem centru za občane brezplačno, tam pa lahko oddate kosovne odpadke, pohištveni les, zeleni odrez (odpadki, ki nastajajo pri urejanju vrtov), plastično embalažo, kovine in kovinsko embalažo, odpadno električno in elektronsko opremo, kartonsko embalažo, avtomobilske gume, stiropor … Zbirni center je od 1. novembra do 31. marca odprt od ponedeljka do sobote med 6. in 18. uro, od 1. aprila do 31. oktobra pa od ponedeljka do sobote med 6. in 20. uro.


Peter Kavčič: Foto: Peter Kavčič, Snaga

Oglejte si tudi