Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Čaj CC Tea, ki je povezal Horjul in Vrhniko z Indijo

Trgovina Rožle, ki je kar 27 let delovala v Horjulu in svojim kupcem nudila oblačila za vso družino, se je preusmerila v nove poslovne vode. Letos se je podjetje preoblikovalo z namenom, da ponudi Sloveniji in kmalu tudi preostalim trgom znotraj Evrope vrhunski čaj oziroma zeliščni napitek iz 100 % limonske trave (Cymbopogon Citratus) najvišje možne kakovosti, saj sodelujejo z najboljšim ekološkim pridelovalcem te vrste limonske trave v Indiji.
Plantaže so na severovzhodnem delu Indije, natančneje v Manipurju, najrevnejšem, vendar naravno čudovitem in neokrnjenem okolju. Tu so idealni geografski pogoji za rast te rastline, ki tako v domačem in naravnem okolju vsebuje pravo ravnovesje aktivnih spojin. To zagotavlja najvišjo možno kakovost arome in okusa ter svežine čaja. Celotno delovanje proizvajalca stremi k okoljskemu in socialnemu trajnostnemu razvoju. Vizija je pomagati ženskam v lokalnem okolju, zato zaposlujejo 2000 depriviligiranih žensk in mladih ter jim tako pomagajo pri finančnem osvobajanju. Vsa dela na plantaži potekajo ročno. Ženske so dobro izurjene za žetev, ki je dvakrat do trikrat letno. Zelo pomembno je, da je limonska trava požeta ob pravem času. Ko je požeta, jo najprej operejo, kar je zelo pomembno, vendar pri čajih zelo redko. Nato jo povežejo v snope in jih v toplih gredah posušijo. Nato jih razrežejo in zapakirajo.

Na evropski trg čaji s te plantaže prihajajo v prilagojeni embalaži, saj so v Indiji na njej dovoljene zdravstvene trditve, žal pa pri nas ni tako. Ta tip limonske trave je v Indiji poznan kot »vročična trava«, ki se uporablja v prehranske in zdravstvene namene že stoletja. Je zakladnica glavnih hranil, ki so koristne za zdravje. Vsebuje veliko vitamina A, pa tudi B1, B2, B3, B5, B6, folat in vitamin C. Telesu nudi tudi nujno potrebne minerale, največ železa in kalcija, pa tudi kalij, magnezij, mangan, fosfor, baker in cink. CC Tea je z vonjem in okusom po citrusih telesno poživljajoč in psihično pomirjujoč. Ker ne vsebuje teina, ga lahko pijete čez cel dan. Zjutraj lahko z njim nadomestite kavo, zvečer pa vas bo zazibal v sproščujoč spanec. Čaj iz limonine trave lahko pijete tako topel kot hladen, saj je vedno odličnega okusa. Zelo se ujema z dodatki, kot so ingver, meta, melisa in limeta. V jesenskem in zimskem času pripomore k dvigu odpornosti imunskega sistema, v toplejših mesecih pa hladen telesu nudi prijetno osvežitev in povrne minerale ter vitamine, ki jih izgubljamo s potenjem.

V Indiji limonsko travo uporabljajo za zdravljenje želodčnih in črevesnih obolenj, razstrupljanje telesa, krepitev imunskega sistema, uravnavanje krvnega tlaka in holesterola. Uporabljajo jo tudi za lajšanje simptomov kašlja, prehlada in dihalnih obolenj ter nižanje vročine, ohranjanje zdravega vida, čiščenje kože in aken. Poleg tega jo uporabljajo za zdravljenje depresije, hiperaktivnosti pri otrocih, vrtoglavic, glavobolov, migren, povečanje koncentracije in blaženje menstrualnih težav.

Na Vrhniki si CC Tea lahko ekskluzivno naročite v Kavarni Park kot topel napitek ali ledeni čaj. Če greste po nakupih v Interspar Vič, ga lahko poskusite v čajnici Sir Winston. Ker je shranjen v lični embalaži, je primeren tudi kot darilo, na voljo je v 100- in 200-gramskem pakiranju, kmalu pa bo na voljo tudi v manjši 20- in 30-gramski novoletni embalaži. Čaj CC Tea je v prodaji v Cvetličarni Karmen na Vrhniki in na sedežu podjetja v Horjulu ali PE Vrhnika na Tržaški c. 44. Naročite ga lahko tudi na številkah 041 863 126 ali 040 506 700 in vam ga pošljejo. Vabljeni k ogledu spletne strani www.rozle-tea.com, da boste bolje začutili, od kje prihaja CC Tea, čaj iz limonske trave Cymbopogon Citratus.

 

Peter Kavčič

Fotografije: arhiv proizvajalca

 

 

Oglejte si tudi