Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
9°C
Oceni objavo

Ljubljana z novim spomenikom, posvečenim 100. obletnici priključitve Prekmurja

Na Prekmurskem trgu smo v ponedeljek, 17. avgusta 2020, na praznik priključitve Prekmurja matičnemu narodu, odkrili spomenik, posvečen 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

 Likovno rešitev spomenika smo izbrali z javnim anonimnim natečajem, na katerem je strokovna komisija izbrala predlog akademskega kiparja Zorana Srdića Janežiča s soavtorjem Cvetom Kuneševićem, napis na spomeniku pa je oblikoval Tomaž Košir.

Likovno kakovostna zasnova, ki vključujoče nagovarja gledalca z razporeditvijo posod od posameznih do tistih, ki povezane simbolizirajo skupnost. Zgodba združevanja je nakazana v prehodu med Prekmurjem in matično domovino v podstavku rešitve. Celota deluje kot mozaik, ki je dvignjen od nivoja tal. Močna je simbolika slovanske lončenine, ki se kot prispodoba lončarskega sejma razvije po robu trga. Prednost skulpture je tudi v tem, da človek lahko vanjo vstopi in jo doživi telesno.


Prekmurski trg v Ljubljani

Pred natanko letom dni smo ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom odprli Prekmurski trg, ki smo ga uredili ob križišču Poljanske in Rozmanove ulice ter Poljanskega nasipa.

S Prekmurskim trgom smo v Ljubljani dobili še en kakovosten javni prostor, namenjen druženju in prireditvam na prostem.
Na zahodni strani trga smo uredili tribuno, ki služi povezavi vseh nivojev javnega prostora v eno doživljajsko celoto. Rešuje povezavo med dvignjeno ploščadjo nad garažo stanovanjske stolpnice na Poljanski cesti in nižjim Ambroževim trgom ter proti zahodu spuščajočim se Poljanskim nasipom. Kaskadno spuščene stopnice oblikujejo nov javni prostor, ki se spusti na trg in odkriva prej skriti pogledi na arhitekturno in spomeniško dediščino Plečnikovih zapornic, palačo Cukrarne, Hrenov spomenik ter širše okolje Šempetra in Poljanske ceste. Nova ploščad s svojo usmerjenostjo proti vzhodu ponuja scenografski pogled preko spomenika k zapornicam, s čimer sicer v korito skrita reka postane prisotna tudi na nivoju parka/trga.
Hrenov križ, najstarejši javni spomenik v Ljubljani v bližnjem nasadu divjih kostanjev, je dobil primerno artikuliran odgovor, saj novi trg skupaj z enotno tlakovanim križiščem nudi povsem drugačno sliko tega predela. Tribuna iz velikih prefabriciranih elementov skupaj s ploščadjo služi tudi kot avditorij za poletne predstave v bližini Ljubljanice ali kot zunanji programski podaljšek muzeja sodobne umetnosti v Cukrarni.

 

Mestna občina Ljubljana

Oglejte si tudi