Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Ko ni česa dati v lonec

Ob dejstvu, da je od vsega 2 milijona Slovencev  že lani zaprosilo vsaj enkrat za humanitarno pomoč 744.000 Slovencev (statistični podatek) in se bo ta podatek v letošnjem letu zagotovo približal milijonu ljudi,  je razlogov za rdeči alarm  in konkretno  ukrepanje  državnih  oblastnikov,  več kot preveč.  Ker danes obeležujemo svetovni dan človeške solidarnosti , ki po besedah izvršne direktorice Slovenske filantropije Tereze Novak poudarja solidarnost kot način boja proti revščini in opozarja na pomen pomoči socialno ogroženim, bi bilo prav, da se tega zavemo, predvsem pa kaj storimo vsi, tako lokalni nosilci oblasti kot tisti  ki še zmoremo povezovati začetek meseca s koncem.


Poznam družine, ki živijo v naši sredini, kjer se brezposelna oče in mati iz dneva v dan srečujeta s težavo, kako nahraniti še dvoje lačnih otrok. Poznam mamo, ki za nedeljsko kosilo iz zelenjave, ki jo naprosi okoli sorodnikov, skuha enolončnico, po kateri se ji trga srce ob gledanju še vedno lačnih otroških oči. Poznam mamo, ki je srečna za svojega sina, da je športno aktiven pri klubu, saj se vsaj po tekmah pošteno naje...... Ker smo Slovenci ponosen narod,  in do zadnjega skrivamo svojo revščino, je resnica o slovenski revščini zagotovo še veliko hujša, kot jo kaže statistika.

 

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2005 20. december razglasila za svetovni dan človeške solidarnosti. »K  takemu  delovanju so posebej zavezane vlade, ki so se v t.i. tisočletni deklaraciji Združenih narodov zavezale k vrednoti solidarnosti kot pomembnemu vidiku mednarodnih odnosov. .. V Sloveniji je mednarodni dan človeške solidarnosti priložnost, da razmislimo, kako bomo konkretno pomagali socialno ogroženim družinam in posameznikom, ki so žrtve ekonomske in finančne krize, "  je ob svetovnem dnevu človeške solidarnosti za STA zapisal tajnik komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci Tadej Strehovec.

 

V razmerah, v kakršnih smo se znašli, je solidarnost do ljudi, ki živijo na robu preživetja, edino, kar trenutno lahko naredimo, obenem  pa  pozivamo tiste, ki odločajo o usodi naroda, da prenehajo spreminjati  slovensko delovno ljudstvo in našo deželo  v svetovne pomoči potrebno nekdanjo Abesinijo.

Oglejte si tudi