Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

PROSLAVA OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI NA POLICI 2018

V sredo, 26. decembra 2018, ob dnevu samostojnosti in enotnosti, je v župnijski cerkvi na Polici že tradicionalno potekala maša za domovino, po maši pa je v cerkvi zadonela še slovenska himna in naznanila tudi krajšo slovesnost, ki ji je sledila.

Sv. mašo je daroval tamkajšnji župnijski upravitelj msgr. dr. Jože Plut, ki je zbrane župljane, Slovenke in Slovence, državljanke in državljane naše domovine in države Slovenije, nagovoril v duhu domoljubja. Slovenke in Slovenci smo 23. decembra 1990 z množičnim glasovanjem na plebiscitu tisto staro državo, Socialistično federativno republiko Jugoslavijo, zapustili. 26. decembra 1990 pa je takratna skupščina, poznejši Državni zbor RS, tudi razglasila rezultat plebiscita. Da želimo Slovenci in vsi, ki živimo v Sloveniji, živeti v samostojni in demokratični državi.

»Če smo danes samostojni in delujemo kot država, pa morda še pešamo v tem drugem delu, v demokratičnosti. In prav zaradi tega lahko, če malo razmišljamo, čutimo, kako je treba za to našo domovino in državo delati še naprej. Da se delo ni končalo leta 1990 ali potem z vojno za Slovenijo, ampak da mora iti proces samostojne države, ki želi biti tudi demokratična, naprej. Sicer lahko tisto, kar smo dobili, hitro izgubimo,« je dejal msgr. dr. Jože Plut.

Zato je potrebno skrbeti za kulturo, tradicijo, vrednote naroda, v katerem smo se rodili. In zato ob državnih praznikih po svojih domovih ponosno izobesimo slovenske zastave ter bolj zavestno, bolj ponosno živimo tudi svojo narodno in versko pripadnost. Da bomo veseli, ponosni, sproščeni ljudje.

Zbrane je nagovoril tudi župan dr. Peter Verlič in prav tako poudaril, kako pomembno je, da ob državnih praznikih ponosno izobesimo slovenske zastave tudi po naših domovih. Te sicer ponosno plapolajo v več krajevnih skupnostih po naši občini. Prva je zaplapolala na Boštanjskem gradu na Mlačevem, sledila je slovenska zastava na Ostrem vrhu v Račni, pa potem na Ilovi Gori. Ob vstopu v našo občino iz smeri Ljubljane nas pozdravi slovenska zastava v krožišču v Šmarju - Sapu, nedavno pa je slovenska zastava zaplapolala tudi na Polici, ki pozdravlja vse, ki v našo občino vstopajo z vzhodne smeri. Ponosni pa smo tudi na glavno vpadnico v našo občino, ki nosi ime po očetu slovenske osamosvojitve, dr. Jožetu Pučniku.    

Župan je še dejal, da bomo v naši občini še naprej delali in razvijali enotnost, povezanost, sodelovanje, predvsem pa dobre projekte za boljše življenje vseh nas. »Želim vam ponosno praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti, vesel božič in srečno novo leto 2019. Bog živi Slovenijo,« je še dejal.

Zapeli so nam Vokalna skupina Stezice, Poliški oktet in Otroški pevski zbor župnije Polica, na orgle nam je zaigral Jože Smrekar, na harmoniko pa Maj Šeme.

Prireditev sta povezovala Sara Lindic in Matej Berčan, ki pa sta nas spomnila tudi na dve pomembni obletnici, ki smo ju obeležili letos, 100. obletnico smrti Ivana Cankarja in 100. obletnico konca 1. svetovne vojne.

Oglejte si tudi