Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

PRAZNIČNI VEČERNI POHOD »PRID'MO SI VOŠČIT« 2018

V soboto, 29. decembra 2018, smo se Šmarčanke in Šmarčani ter številni drugi iz okoliških krajev zbrali v središču Šmarja - Sapa, na trgu pred cerkvijo, in se odpravili na tradicionalni praznični večerni pohod »Prid'mo si voščit.« Na pohod smo se odpravili v dveh smereh: ena skupina je krenila proti Rimski cesti, nato mimo Malega Vrha skozi Veliki Vrh proti Zacurku in nazaj v Šmarje - Sap, druga skupina pa čez Farovški hrib proti Paradišču, skozi Cikavo na Sela in prav tako nazaj v Šmarje - Sap, na trg pred cerkvijo.

Tam se je, ob jaslicah, pričel kratek kulturni program, ob spremljanju katerega smo se lahko pogreli s toplim napitkom.

Zbrane pohodnike je v svojem imenu in v imenu organizatorja, Turističnega društva Šmarje - Sap, lepo pozdravil predsednik društva Jože Grozde. Ob tej priložnosti je vse, ki si še niso uspeli ogledati razstave jaslic sveta »Od kod prihajajo jaslice« v Turenčku, povabil, da si jih ogledajo, na ogled bodo namreč vse do 6. januarja, vsem pa je zaželel tudi vse dobro v letu 2019.

K besedi je nato povabil še predsednika Krajevne skupnosti Šmarje - Sap Janeza Pintarja in župana dr. Petra Verliča.

»Takole pravi nemška modrost. Na svetu je zmeraj ples. Ampak samo za tiste, ki znajo plesati. Tako je tudi v Šmarju. Vedno se nekaj dogaja, ampak samo za tiste, ki to znajo doživeti. Zato vam v letu 2019 želim, da bi znali plesati,« je dejal predsednik krajevne skupnosti Janez Pintar, k tej želji pa še dodal, da bi znali biti tudi zadovoljni, srečni, da bomo zdravi.

»Lep dober večer voščim vsem, ki ste zbrali toliko poguma in šli peš,« pa je zbrane pohodnike pozdravil župan dr. Peter Verlič. Ob tej priložnosti pa je tudi čestital novemu vodstvu Krajevne skupnosti Šmarje - Sap in predsedniku Janezu Pintarju ter mu zaželel uspešno delo. »Janez, čestitke. Glej, da boste dobro plesali v naslednjem mandatu. Pri tem vam bomo vsi skupaj pomagali,« je dejal.

Župan je povedal, da je bila že večkrat izražena želja, da bi v tem prazničnem času jaslice postavili v Grosupljem, na Kolodvorski cesti. Tam jih zaenkrat še ni, so ga pa zato toliko bolj razveselile postavljene jaslice na trgu pred cerkvijo v Šmarju - Sapu.

Spomnil pa nas je tudi na nedavno spominsko prireditev ob 100. obletnici konca 1. svetovne vojne, ki je potekala prav na tem mestu. Mogoče je šel ta dogodek v Sloveniji kar malo mimo nas, a če pomislimo, kako so si takrat, pred 100 leti želeli miru, lahko rečemo le, da je mir zelo potreben. »In jaz vam želim v naslednjem letu predvsem to, da doživimo svoj mir najprej v sebi, potem s svojimi bližnjimi, z našimi prijatelji, in seveda želim si miru v občini, v Sloveniji, v Evropi in v svetu. Ker če bomo imeli mir, se znali za njega potruditi, pride zraven sreča, pride zraven ljubezen, pride zraven radost in vse tisto, kar potrebujemo za to, da bo prihodnje leto še lepše, kot je bilo letošnje. Srečno in lepo praznujte,« je še dejal župan.

Nato smo prisluhnili lepim božičnim in domoljubnim pesmim, ki so nam jih zapeli pevci Moškega pevskega zbora Šmarje - Sap, preden pa smo se po koncertu razšli, smo vsi skupaj ob jaslicah zapeli še Sveto noč, nekaj veselih in poskočnih pesmi pa je nato član Turističnega društva Šmarje - Sap Matic zaigral še na harmoniko.

Foto in video: Brane Petrovič 

Oglejte si tudi