Logo MojaObčina.si

Grosuplje

JUTRI
32°C
19°C
ČE.
32°C
20°C
3308

10. obletnica prenove Podružnične šole Kopanj

Na osamelcu Kopanj v Veliki Račni stoji šola že več kot 150 let. Že več kot 150 let je tam prostor vedoželjnih misli in navihanih src. Prostor igranja in izobraževanja. Prostor, ki nas v otroštvu pospremi z lepo, dragoceno popotnico za naprej v življenju.

In ta šola je lepa in čila še danes. Temeljito smo jo obnovili pred 10 leti in 16. maja 2012 je bilo, ko smo prerezali trak in se veselili njenih lepo prenovljenih učilnic, tudi njena zunanja podoba se je osvežila. Veselimo pa se tudi danes, 10 let pozneje.

Z veliko torto, pisanimi baloni in pesmijo »vse najboljše, draga šola,« smo 10. obletnico prenovljene šole praznovali v četrtek, 16. junija 2022. Bliža se tudi dan državnosti. Z lepimi pesmicami na prireditvi smo se poklonili tudi naši domovini. »Če te pripelje pot v ta čudoviti kraj, začutil boš ljubezen in mislil, da je raj. In srečal boš ljudi, ki stisnejo roko, mi smo Slovenci, ponosno pravijo,« je odzvanjalo. Čisto blizu pa so tudi že šolske poletne počitnice in praznovanje je tako bilo res veselo.

Starše, otroke, vodstvo šole in vrtca je na prireditvi lepo pozdravil župan dr. Peter Verlič. »Na poti sem sem razmišljal in kar ne morem verjeti, da je res že 10 let. Tako v živo se še spomnim otvoritve,« je dejal. Spominja pa se tudi, da je že takrat rekel, kot tudi vsakič, ko je to šolo obiskal pozneje, da če bi sam izbiral, kam bi hodil v šolo, če bi imel to možnost, bi hodil v šolo na Kopanju. »Tako lepa, prijetna je ta šola. In želim si, da živi še naprej, da živi s krajem in kraj z njo. In da se bomo tudi v prihodnje tukaj vsi dobro počutili,« je še dejal.

Pozdravila nas je tudi ravnateljica Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje Janja Zupančič. Kot je povedala, Osnovna šola Louisa Adamiča Grosuplje letos šteje 1.118 učencev in 170 zaposlenih. Del te velike družine pa je tudi Podružnična šola Kopanj, prav poseben del. »Da se ta šola ohrani, je bila res pomembna in srčna odločitev,« se je pridružila mislim župana in še povedala, da nobena od prej šestih, zdaj petih enot šole ni tako zelo povezana s krajem, kot je šola na Kopanju. »Naj bo zato danes za vse nas velik praznik. Da bomo na Kopanju živeli, rastli in ustvarjali še naprej,« je dejala.      

Vesela, da šola na Kopanju vztraja še danes, pa je tudi ravnateljica VVZ Kekec Grosuplje Majda Fadiga. »Ta šola, dobro jo poznam še iz časov mojega otroštva. Namreč, v to šolo, staro šolo seveda, je hodil tudi moj oče. Tako da mi je bilo še posebej drago in ljubo, da je takrat padla odločitev, da se šola obnovi. In danes resnično je prostor, ki otrokom zagotavlja dobre pogoje,« je dejala. V tej šoli se ves čas razlega pesem, ples, velikega pomena je tudi sodelovanje, ki ga na tej šoli gojijo. Z zadovoljstvom je še povedala, da je v vrtcu Trobentica oddelek poln, danes ga obiskuje več kot 20 otrok. »Iskrene čestitke vsem,« je še dejala.

Slišali smo, da je šola tesno povezana s krajem, da živi s krajem. Zato ne preseneti, da so se prireditve udeležili ter nam ob tej priložnosti namenili nekaj besed tudi predsednik Krajevne skupnosti Račna Rajko Palčar, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Račna Aleš Kastelic in kopanjski župnik Janez Kebe.

Naši najmlajši iz vrtca Trobentica ter učenke in učenci vseh petih razredov šole so nam skupaj s svojimi vzgojiteljicami in učiteljicami pripravili čudovit program. Peli so, plesali, zaigrali so tudi igro Mojca Pokrajculja.

Pedagoška vodja šole Andrejka Perko pa nam je ob tej priložnosti tudi zaupala, kako bistri so učenke in učenci te šole, katerih tekmovanj so se letos vse udeležili, katera priznanja vse so prejeli, v katerih vse projektih sodelujejo. »Na naši šoli pa je tudi veliko dobrodelnosti. Kriznemu centru za otroke mladostnike Palčica smo letos podarili naše igrače, slikanice in družabne igre, ki smo se jih že malo naveličali, in tako otrokom polepšali božično - novoletne praznike. Za društvo Vesele nogice smo zbrali kar 67 kg zamaškov. Za Junake tretjega nadstropja so v podaljšanem bivanju narisali in pobarvali risbe in pobarvanke ter jim jih podarili, da bodo v boju z otroškim rakom junaški še naprej. Za humanitarno društvo Adra Slovenija smo zbirali donacije za ljudi v Ukrajini. Nabralo se je kar nekaj sanitetnega materiala, pripomočkov za higieno in oblačil. Vse omenjeno smo izvedli tudi z vašo pomočjo, za katero se vam iskreno zahvaljujemo,« je še povedala.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi