Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
12°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

POUČNI KOLEDAR 2021 s prikazom sodelovanja človeka in narave

Pred letom dni, 1. novembra 2019, se je v Sloveniji, Nemčiji in na Danskem začelo izvajanje projekta LIFE AMPHICON, ki ga vodi Občina Grosuplje, v projektu pa sodeluje še 5 partnerjev iz Slovenije, med njimi tudi Turizem Grosuplje (OE Krajinski park Radensko polje) ter 2 partnerja iz Danske in en partner iz Nemčije.

Ime projekta je preplet dveh besed, ang. AMPHIbian CONservation, ki skupaj ponazarjata bistvo projekta - ohranjanje dvoživk in njihovih habitatov.

Dvoživke so ena od najbolj ogroženih skupin vretenčarjev. Številčnost populacije dvoživk se močno zmanjšuje predvsem zaradi izgube primernih vodnih in kopenskih habitatov ter razdrobljenosti njihovega življenjskega okolja. V Sloveniji pa dvoživke ogroža tudi naraščanje prometa. Samo na dva kilometra dolgem odseku med Malim Mlačevim in Veliko Račno so prostovoljci letos na spomladanski akciji prenosa dvoživk preko ceste prenesli več kot 25.000 dvoživk, na cestah po celotni Sloveniji pa jih na leto umre več kot 300.000.

V okviru projekta bomo zato med drugim na območju Krajinskega parka Radensko polje zgradili podhode in ograje, ki bodo dvoživkam omogočili varno prehajanje cest ob selitvah.

Z namenom, da bi bili o najpomembnejših vzrokih, ki ogrožajo dvoživke, mi vsi kar najbolj ozaveščeni, ter s pomembnejšimi cilji projekta LIFE AMPHICON dodobra seznanjeni, pa so v OE Krajinski park Radensko polje ob zaključku letošnjega leta pripravili tudi koledar za leto 2021 - Deklica Amfi in dvoživke.

Koledar na ilustrativen način prikazuje aktivnosti, ki se bodo izvajale v okviru projekta, med drugim tudi na Radenskem polju. V koledarju lahko v družbi deklice Amfi spremljamo gradnjo podhodov in mlak za dvoživke ter spoznamo čudoviti svet dvoživk na malce drugačen način. Predvsem pa je namen koledarja vzpostavitev pozitivnega čustvenega odziva ljudi na dvoživke. Morda pa se bomo takrat, ko bodo podhodi med Račno in Mlačevim končani, med vožnjo po cesti spomnili na dvoživke, ki lahko sedaj s pomočjo podhodov varno prečkajo cesto na poti do svojih mlak.

Tina Stepišnik 

Oglejte si tudi