Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

NOČ GODBE 2021

10 let Godbe Dobrova – Polhov Gradec na glasbenem spektaklu
Da čas res hitro beži smo videli v pripravah na že tradicionalni godbeni spektakel Noč godbe, ki leto za letom navdušuje gledalce. Godba Dobrova – Polhov Gradec je bila pred stotimi leti ustanovljena kot Gasilska godba, a je žal delovala le 10 let.Leta 2011 jo je skupaj s kapelnikom Matejem Rihterjem praktično iz nič ustanovil Borut Dolinar, pravnuk prvega ustanovitelja. Kar 100 let godbeništva na Dobrovi torej in 10-letnica trenutne Godbe. Zgodovino smo si preko arhivske fotografske razstave ogledali že teden pred koncertom, ko so na slavnostni akademiji godbeniki prejeli tudi priznanja Zveze slovenskih godb.
Lansko leto je koncert Noč godbe ob nastopu epidemije odpadel in tudi letos smo se bali enakega scenarija. Vseeno smo s pripravami pričeli še močno v času epidemije in jih zaključili na najlepši možen način – z odlično izvedenim koncertom v dveh večerih.
V petek 22. in nedeljo 24. oktobra so gledalci uživali v pestrem programu vse od skladb klasičnih  zvrsti do plesne glasbe, moderne popularne glasbe in latino ritmov, manjkali niso seveda niti godbeni zlati repertoar in figurativno korakanje. Koncert so sooblikovali učenci Glasbene šole Emil Adamič, ki so svoje znanje predstavili v Mladinskem pihalnem orkestru in Združenem zboru učencev Glasbene šole Emil Adamič. Zaradi zaščitnih ukrepov je bil pevski zbor za koncerta razdeljen – tako so se učenci enot Šmarje – Sap in Ig izkazali v nedeljskem koncertu. Poleg plesnih vložkov baletnikov in plesnih parov, so za vrhunce večera poskrbeli pevski solisti Urška Kastelic, Matej Vovk in dekliški tercet Žažar's Girls. Največji aplavz pa so poželi godbeniki solisti, ki so navdušili z nekaterimi izjemnimi solističnimi deli. Koncert, ki ga je vodil znani voditelj Jure Sešek, je okrogli obletnici primerno po skoraj treh urah pustil marsikaterega obiskovalca brez besed. Kako tudi ne, ko pa so godbeniki ne glede na težke razmere v zadnjem letu in pol obdržali veliko zanosa, veselja in vizije, ki že kaže obrise novih koncertov in projektov.

Če ste zamudili tokratni koncert, brez skrbi. Spremljajte Godbo Dobrovo – Polhov Gradec in Glasbeno šolo Emil Adamič na družabnih omrežjih in obiščite nastope, koncerte, plese in gostovanja. Veseli vas bomo!

 

Janez Dolinar

Oglejte si tudi