Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Razstava Mreže mavričnih mest: Po Stonewallu – 50 let ponosa

17. maja obeležujemo mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji (IDAHOT), s katerim skušamo preseči predsodke o lezbijkah, gejih, biseksualnih in transspolnih ljudeh (LGBT) ter opozarjamo na nasilje in diskriminacijo, ki jo LGBT osebe zaradi teh predsodkov doživljajo.


Ta dan bomo počastili z objavo mednarodne fotografske razstave mreže mavričnih mest. Namen mreže, ki je bila ustanovljena leta 2013, danes pa vključuje več kot 30 mest, je predstavitev različnih lokalnih praks na področju enakosti in nediskriminacije pri LGBT+ osebah, se učiti drug od drugega in razvijati skupne strategije.

V letošnji razstavi z naslovom Po Stonewallu – 50 let ponosa sodeluje 17 mavričnih mest. Med njimi se predstavlja tudi Ljubljana s fotografijo Naš Stonewall, ki prikazuje skupinsko akcijo na Prešernovem trgu v okviru dogodka TransMisija in jo je posnel_a Niki Lapkovski.

Wolfgang Wilhelm, koordinator razstave, je ob razstavi zapisal: "V noči s 27. na 28. junij 1969 so policijske enote v New Yorku opravile še eno racijo v lokalu Stonewall Inn, kjer so se zbirale homoseksualne in transspolne osebe. Prišlo je do nasilnih spopadov med policijo in obiskovalci_kami, ki niso več sprejemali te oblike homofobnega in transfobnega nadlegovanja. To je bil prvi v seriji nasilnih protestov, ki so zaznamovali začetek novega gibanja za človekove pravice oseb, ki se identificirajo kot lezbijke, geji, biseksualne, trans, interspolne ali queer osebe. Njihove pobude so se razvile v moderno LGBT+ gibanje, ki je kmalu ustvarilo mavrično zastavo kot njen simbol. Danes je ta simbol znan po vsem svetu in je postal simbol boja proti preganjanju in diskriminaciji ter za dosego priznanja in enakih pravic na vseh področjih življenja.
Kmalu za tem je tudi LGBT+ skupnost v Evropi začela prihajati na ulice in zahtevala spoštovanje raznolikosti, spolno samoodločanje in človekove pravice ter protestirala proti diskriminatornim pravnim predpisom. Ponosno in samozavestno so se zavzeli za svoje pravice in identiteto. Danes je LGBT+ skupnost še vedno znana po svoji izrecni kritiki do kakršne koli oblike represije, ki jo izvajajo nacionalne, pravne ali verske institucije, pa naj gre za zakonodajo, družinsko življenje, izobraževanje, delovno življenje, zdravstveno varstvo, javni prostor ali katera koli druga področja vsakdanjega življenja.
Danes, ko je minilo že 50 let od Stonewalla, je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da se s hvaležnostjo in ponosom ozremo nazaj na naše dosežke. Glasen javni aktivizem je bil prav tako pomemben kot bolj zadržana, racionalna argumentacija. Posamezniki_ce so bili tako pomembni kot kombinirana moč mnogih. Ustanovitev organizacij, skupin in centrov za človekove pravice LGBT+ je bilo prav tako bistvenega pomena kot podpora vedno več mest, saj se vodje mest zavedajo, da naj bi igrali ključno vlogo v tem boju.
Kot mavrična mesta želimo izraziti svojo hvaležnost številnim ljudem, ki so posvetili svojo energijo in predanost, svoje srce in misli temu cilju. Zahvaljujemo se vsem, ki zagovarjajo človekove pravice, da postanejo resničnost za vse LGBT+ ljudi. Ta razstava je v vašo čast."

Vabljene_i na virtualni ogled razstave.

Ogletje si razstavo Po Stonewallu - 50 let ponosa

 (PDF, 79 MB)

Oglejte si tudi