Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
PON.
13°C
2°C
Oceni objavo

Naravovarstveni center svoja vrata odpira v začetku prihodnjega leta

V Mali Račni, na robu Krajinskega parka Radensko polje, nastaja naravovarstveni center, ki svoja vrata odpira že v začetku prihodnjega leta.

Z urejanjem naravovarstvenega centra smo sicer pričeli konec leta 2019. Adaptacijska dela na objektu pri izviru Šica so lepo potekala in bila junija letos uspešno zaključena, poskrbelo se je tudi za njegovo zunanjo ureditev.

Celotno adaptiran objekt z neto površino v velikosti 165m² zajema pritličje, kjer bo svoje mesto našla stalna razstava, prostorno mansardo, ki bo namenjena konferencam in predavanjem, uredili smo tudi info točko, kjer bo poskrbljeno za sprejem obiskovalcev.

V objekt pa je sedaj potrebno vnesti še vsebine, ki bodo obiskovalcem na sodoben in zanimiv način prikazale različne naravovarstvene pojave, rastline in živali, ki jih lahko opazimo na Radenskem polju. V prvi vrsti bodo vsebine namenjene vrtcem, šolam, naravovarstvenim organizacijam, ter tudi lokalnim prebivalcem in vsem posrednim in neposrednim uporabnikom Krajinskega parka Radensko polje.

Šlo bo za prvi naravovarstveno interpretacijski center v Sloveniji, ki bo ozaveščal in poučeval o pomenu ohranjanja narave, o pomenu in namenu ustanavljanja zavarovanih območij na konkretnih primerih, torej Krajinskega parka Radensko polje.

Naravovarstveni center nastaja v okviru čezmejnega projekta Vezi narave, katerega namen je izboljšati stanje ohranjenosti izbranih živalskih in rastlinskih vrst. Poleg Občine Grosuplje v projektu sodelujejo še Občina Rogaška Slatina in Zavod RS za varstvo narave na slovenski strani, na hrvaški strani pa Občina Vrbovsko, Nacionalni park Risnjak, Zavod za varstvo narave Krapinsko-zagorske županije in Zavod Hyla. Občina Grosuplje v projektu sodeluje kot vodilni partner.

Celotna vrednost projekta Vezi narave je 2.553.908 evrov, financiranje za Občino Grosuplje pa znaša 776.700 evrov.

Projekt se izvaja v okviru programa Interreg V-A Slovenija - Hrvaška 2014 - 2020 in je podprt s strani Evropske unije ter sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Nataša Hribernik,
vodja projekta

 

Oglejte si tudi