Logo MojaObčina.si

Gornji Petrovci

DANES
32°C
17°C
JUTRI
32°C
17°C
798

PROGRAM SVIT

Kratko o programu SVIT

Skrb za lastno zdravje in zdrav življenjski slog lahko bistveno izboljšata kakovost življenja. Preventiva nas ne stane nič, lahko pa nam reši življenje. Odzovite se na vabilo Program Svit.

 

V Sloveniji že 11 let uspešno deluje Program Svit, preventivni zdravstveni program, ki je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki pri moških in ženskah med 50. in 74. letom starosti. Poskrbi za svoje zdravje in sodeluj v Programu Svit.

Ciljno populacijo Programa Svit predstavlja dobrih 600.000 oseb, ki na vsaki 2 leti prejmejo vabilo v program. S sodelovanjem v Programu Svit udeleženci nimajo dodatnih stroškov, saj stroške sodelovanja v programu nosi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Tudi v času epidemije covid-19 ne smemo pozabiti na skrb za svoje zdravje. Sodelovanje v presejalnem programu za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, Programu Svit, je tudi v času epidemije varno. Zato ne zavrzite vabila in se odzovite v Program Svit.

Rak na debelem črevesu in danki se v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi, zato se je treba na povabilo Programa Svit odzvati redno, na vsaki dve leti. Program Svit je namenjen zdravim ljudem, da svoje zdravje tudi ohranijo.

Pravočasno ukrepanje je bistvenega pomena – zato se odzovite na vabilo Programa Svit.

Redno odzivanje v Program Svit vam lahko reši življenje.

Še pred desetimi leti je bila Slovenija po umrljivosti zaradi raka na debelem črevesu in danki v samem evropskem vrhu, bil je drugi najpogosteje odkriti rak pri obeh spolih skupaj. Danes pa je v Sloveniji obolevnost za to boleznijo padla na peto mesto med raki. To lahko pripišemo presejalnim kolonoskopijam Programa Svit.

Program Svit je namenjen zdravim ljudem, da svoje zdravje tudi ohranijo. Pomembno je, da se vabilu odzovete redno, vsaki dve leti, saj je to dobra popotnica za zdrava aktivna leta v prihodnje.

V Programu Svit do 65 % primerov raka na debelem črevesu in danki odkrijemo tako zgodaj, da onkološko zdravljenje ni potrebno, zato vas močno spodbujamo, da se odzovete na vabilo Programa Svit.


Jadranka Jovanović

strokovni sodelavec VII/2 (II)

Območna enota Murska Sobota

 

Arhitekta Novaka 2/b, SI-9000 Murska Sobota

+386 2-5302-124

+386 41/32 95 62

+386 2-5302-111

jadranka.jovanovic@nijz.si

www.nijz.si

YouTube NIJZ

Podatkovni portal NIJZVšečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi