Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
7°C
SOB.
24°C
7°C
Oceni objavo

POSKRBITE ZA ŽIVALI

Društvo za zaščito živali Pomurja

Novice – ZIMA 2022

POSKRBITE ZA ŽIVALI

Zima je za živali težko obdobje, če za njih ni primerno posrbljeno. Kljub dlaki in perju čutijo mraz, ogroženo je lahko njihovo življenje. Poskrbimo, da imajo na voljo primerno bivališče in dovolj hrane.

MRAZ IN ZIMA

Živalim moramo zagotoviti primerne bivalne pogoje. Če živali bivajo zunaj, morajo imeti zavetje pred vetrom, hiška naj bo dobro izolirana in napolnjena s slamo. Deke niso primerne, saj postanejo vlažne. Pri temperaturah pod lediščem jim omogočimo vstop v hodnik, garažo, kurilnico. Bivanje z nami v notranjosti pa je za njih zagotovo nekaj najlepšega.

Voda mora biti vedno na razpolago (tekoča – večkrat preverimo in menjamo), hrana naj bo dovolj kalorična. Priporočeno je hranjenje z briketi, saj ne zamrznejo.  Z gibanjem ohranjajo kondicijo in se ogrejejo. V primeru soljenja cest, psu po sprehodu umijemo in obrišemo tačke.

Divje živali so čez zimo ogrožene. Ptičem nastavimo semena (ne kruha) in jim pomagamo preživeti.

PETARDE

Zaradi pokanja petard je praznično decembrsko obdobje za živali zelo stresno. Nekatere živali se od strahu kar tresejo, druge zbežijo, lahko jih povozi avto ali pa se izgubijo za vedno. Divje živali čez zimo načeloma počivajo, glasno pokanje pa jih spravi v paniko in brezglavo bežanje pred poki. Trošijo energijo, ki jo nujno potrebujejo, da preživijo zimo v kateri se že tako borijo s pomanjkanjem hrane in nizkimi temperaturami.

Kako poskrbimo za živali? Prostor naj bo izoliran, glasba bo omilila zvok ostrega pokanja. Čez dan naj imajo več aktivnosti (npr. daljši sprehod), da bodo zvečer utrujene. Naj bodo z nami, delajmo jim družbo. 

POMAGAJMO ŽIVALIM

DOBRODELNOST

Čas, ko zaključujemo leto je hkrati tudi priložnost, da mu dodamo nekaj dobrodelnega. V Društvu tekom celega leta pomagamo živalim, a tudi mi potrebujemo pomoč, da lahko pomagamo.

Koledar 2023 krasijo rešene živali, ki so tokrat v objektiv ujete v ljubečem stiku svojih skrbnikov.

Izdelki društva (majice, lončki, vrečke iz blaga, idr.) so lahko krasno darilo.

 

ŽIVALI NISO DARILO – NIKOLI ne podarjamo/kupujemo živali kot predmete! Živali so velika odgovornost in terjajo veliko predanosti in vsakodnevne oskrbe. Za žival se lahko odloči samo odrasel! Še lepše pa je, če posvojimo živali iz zavetišča in jih rešimo trpljenja.

    

Donacija MAČJE HRANE         nas razbremeni pri skrbi za več kot 200 zapuščenih in brezdomnih mačk.

Donacija DOHODNINE vas ne stane nič! Država se odpove 1% dohodnine, če določite kateri organizacijo želite podpreti. Izpolnjeni obrazec pošljite na DZŽP, Trg zmage 8, 9000 Murska Sobota.

Oglejte si tudi