Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
3°C
NED.
12°C
2°C
Oceni objavo

Tudi živalim je vroče!

Društvo za zaščito živali Pomurja opozarja:
Vročina

Letošnje poletje je izredno vroče, saj so temperature pogosto nad 30°C. Takšne temperature so neprijetne in celo neznosne za veliko ljudi, pa tudi za večino živali, na katere ne smemo pozabiti.

Ključnega pomena je, da ima vsaka žival VEDNO na razpolago SVEŽO VODO in SENCO, kamor se lahko umakne. Na to morajo biti še posebej pozorni skrbniki katerih živali so privezane ali zaprte. Ne pozabite, da se sonce tekom dneva premika in da če vidite, da je žival zjutraj v senci, to še ne pomeni nujno, da bo v senci tudi opoldne, ko se začne največja pripeka. Včasih si živali posodo z vodo razlijejo, a s tem nočejo povedati, da niso žejni. Zato večkrat na dan preverimo, če ima žival vodo in jo sproti, najboljše 2x na dan, tudi zamenjamo.

Ne pozabimo na konje, pujse, zajce, kokoši in druge živali, ki so pogosto zaprte in spregledane. Tudi one potrebujejo vedno svežo vodo in ustrezno prezračen prostor s primerno temperaturo, če že morajo biti zaprte. Še bolje bi bilo, da bi se jim omogočilo gibanje, da si pod krošnjami dreves same poiščejo naravno senco. Pse sprehajamo zgodaj zjutraj ali zvečer, ko se že ohladi in asfalt ni pregret. Če je asfalt prevroč lahko enostavno preverite tako, da položite roko ali še boljše, boso nogo na asfalt in počakate 30 s. Če ne zdržite, je asfalt prevroč! Vsekakor pa je nujno, da pse peljemo na sprehod in jim omogočimo gibanje, ki ga nujno potrebujejo. Gibanje pa bo koristilo tudi vam.

V času poletja so, zaradi prej omenjene slabe tolerance na vročino, živali pogosto žrtve vročinskih udarov, ki so v večini primerov usodni. Vročinski udar prepoznamo po intenzivnem sopenju, povečanem slinjenju, pospešenem dihanju in nezavesti. Če vidite, da je prišlo do vročinskega udara, čimprej pokličite veterinarja. V vmesnem času pa poskušajte žival ohladiti tako, da njen trup ovijete v mokre, hladne brisače in ga hladite z mlačno vodo.

Največ vročinskih udarov utrpijo psi, katerih lastniki jih puščajo v avtu. To je skrajno neodgovorno in kruto početje! Živali nikoli ne puščajte same v avtu, niti za 10 minut ne. Ko se avto segreje deluje kot pečica. Tudi če je avto parkiran v senci, lahko doseže visoke temperature. Če vidite žival v avtu, ki ima znake vročinskega udara – pokličite policijo. Če se že opravljate pot s psom, potem naj bo to v zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah.

Predvsem pa nikoli ne tolerirajte mučenja živali. Če vidite žival na soncu, dehidrirano, ji ponudite vodo in umik v senco, pogovorite se s skrbnikom živali in obvezno ukrepajte!

 

Oglejte si tudi