Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Košnja in obnova travnikov v letu 2019 v okviru projekta Gorička krajina

Javni zavod Krajinski park Goričko (JZ KPG) bo v okviru projekta Gorička krajina, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, predvidoma od maja do konca oktobra izvajal košnjo in obnovo 106 ha travnikov na celotnem območju Natura 2000 Goričko. V občini Gornji Petrovci je v katastrskih občinah Adrijanci, Boreča, Gornji Petrovci, Križevci, Martinje, Lucova, Neradnovci, Panovci, Stanjevci, Šulinci in Ženavlje predvidena košnja na približno 26 ha površin.

 

Košnjo bomo prilagajali vremenu ter stanju travnikov na terenu, ki smo jih odkupili ali z lastniki sklenili pogodbe za košnjo. Košnjo bo izvajal z javnim naročilom izbrani zunanji izvajalec s svojimi podizvajalci. V skladu z načrtom košnje se bo travnike, glede na njihovo stanje, kosilo enkrat, dvakrat ali trikrat letno. Vsa pokošena biomasa bo v doglednem času odpeljana iz travnikov.

 

S košnjo in obnovo nameravamo izboljšati tri travniške habitatne tipe – nižinsko ekstenzivno gojeni travniki (HT 6510), travnike s prevladujočo stožko na karbonatnih, šotnih ali glineno-muljastih tleh (HT 6410) ali polnaravna suha travišča in grmiščne faze na karbonatnih tleh (HT 6210). Izboljšali bomo habitate za metulje mravljiščarje in travniškega postavneža, za dve vrsti ptic (velikega skovika in hribskega škrjanca) in hrošča puščavnika. Travniki bodo po obnovi z opravljeno košnjo in/ali odstranitvijo dela ali večine lesne zarasti v boljšem stanju, kar pomeni, da bodo uporabni za pridobivanje krme in s tem na voljo kmetom, ki redijo rastlinojede živali.

 

V kolikor imate kakšno vprašanje nas kontaktirajte na tel. 041 681 740 (Tadej Törnar) ali 02 55 18 871 vsak delovnik med 8.00 in 14.00 ali na e-mail tadej.tornar@goricko.info. 

Oglejte si tudi