Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

Družbena odgovornost podjetij in EGSŠ Radovljica

Na Ekonomski gimnaziji in srednji šoli smo se pridružili mednarodnemu projektu Družbena odgovornost podjetij (CSR in Class). Sodelovali so dijaki 3. e, 3. g in osem dijakov 3. letnika programa medijski tehnik, skupaj torej 40 dijakov iz vseh treh programov.

 

Dijaki se bodo kasneje udeležili tudi večdnevne mednarodne izmenjave s svojimi avstrijskimi in italijanskimi vrstniki. Ta dejavnost je kot projekt Erasmus + financirana s strani Evropske skupnosti.


Projektno delo je potekalo na šoli, in sicer od srede, 14. 11. 2018, do ponedeljka, 26. 11. 2018.   

V projektu z ekološko in ekonomsko vsebino smo za svojega partnerja v študiji primera izbrali jeseniško podjetje Plastkom, ki se ukvarja s predelavo odpadnih sveč, kar danes v Sloveniji predstavlja velik izziv.

 

V sredo, 14. 11. 2018, je sodelujoče obiskala ga. Korbar, lastnica jeseniškega podjetja Plastkom d. o. o. Gospa Korbar e predstavila položaj podjetja in problematiko, s katero se srečuje podjetje. Dijaki so se razdelili v deset skupin in pričeli z iskanjem realnih rešitev in priložnosti za razvoj. Osredotočili so se predvsem na področje varovanje okolja, na položaj zaposlenih in na izboljšanje odnosov med podjetjem in lokalno skupnostjo.

 

V ponedeljek, 19. 11. 2018, so obiskali jeseniško podjetje Plastkom d. o. o.. Podrobno so si ogledali postopek predelave sveč in se sprehodili po podjetju. Direktorica podjetja ga. Korbar je prijazno odgovarjala na vsa vprašanja, ki so se porodila ob raziskovalnem delu. Ob povratku v šolo so dijaki nadaljevali s skupinskim delom v učilnicah.  

 

V ponedeljek, 26. 11. 2018, je ob 12.00 v predavalnici šole pred strokovno žirijo potekala predstavitev študij primera desetih skupin. Strokovna žirija je ocenjevala izvirnost njihovih idej, uporabno vrednost teh idej za samo podjetje, v kolikšni meri so dijaki upoštevali pomen varstva okolja in interese zaposlenih ter kakšne so njihove zamisli za izboljšanje sodelovanja tega podjetja z lokalno skupnostjo.

 

Strokovno žirijo, ki je ocenjevala tako dokumentacijo kot tudi prepričljivost javne predstavitve možnih rešitev, so sestavljali:

  • Mojca Korbar, direktorica podjetja Plastkom, d. o. o.
  • Anita Hrast, direktorica inštituta IRDO, Inštitut za razvoj družbene odgovornosti
  • Stevo Ščavničar, direktor agencije Ragor, Agencije za razvoj Gornje Gorenjske

Tretje mesto je zasedla skupina Rumeno morje, drugo mesto skupina MEK, prvo mesto pa je pripadlo skupini Zelenci, ki jo sestavljajo Katja Lavrinc, Matic Frumen Kotnik in Sergej Peternelj. Žirijo je slednja skupina prepričala s simpatično idejo o izgradnji plastičnih počitniških hišic, katere bi lahko gradili iz predelane plastike.

 

Na predstavitvi smo gostili tudi gospoda Cirila Globočnika, župana občine Radovljica, gospoda Miha Kovačiča z Ministrstva za okolje in prostor (Sektor za odpadke) ter novinarki časopisa Gorenjski glas.

 

Dijaki so ta dan naložili na splet tudi videe, za katere lahko glasujete na sledeči povezavi:

 

https://www.youtube.com/playlist?list=PLMnswr6VbBGSpWWz7snIL4UhhYBrPEupB

 

Marja Podjed, vodja projekta

 

Oglejte si tudi