Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Dijaki EGSŠ Radovljica v Strasbourgu

Ambasadorji Evropskega parlamenta so se udeležili Evrošole v Strasbourgu, ki je potekala od četrtka, 13. 12. 2018., do sobote, 15. 12. 2018.
Dijaki so se ob spremstvu mentorice Marije Podhraški skupaj s štirimi slovenskimi šolami, Ambasadorkami evropskega parlamenta, odpravili na pot v Strasbourg.
Na poti čez Nemčijo so se najprej ustavili v taborišču Dachau, kjer so veliko izvedeli o težkem življenju taboriščnikov (Judov, Romov, nemških političnih zapornikov, Slovencev, homoseksualcev in drugih) med drugo svetovno vojno. Taborišče je opomin nam vsem, da se kaj podobnega ne ponovi.
Pot so nadaljevali do mesta Ulm ob Donavi, kjer stoji katedrala z najvišjim zvonikom na svetu. Zvonik je visok kar 161 metrov, protestantska cerkev pa je zgrajena v gotskem slogu. V običajni postavitvi je v njej prostora za 2000 sedežev. Seveda je okoli cerkve vladalo božično razpoloženje s tržnico in lepo okrasitvijo.
Zvečer so prispeli v Strasbourg, prestolnico Alzacije, ki ima približno toliko prebivalcev kot naše glavno mesto. Glavni namen poti je bilo sodelovanje na Evrošoli, kjer so se tokrat srečali dijaki kar 31 srednjih šol iz vseh držav članic EU. Zgodaj zjutraj so se odpravili v Evropski parlament. Tam so vrstnikom iz vseh držav EU predstavili svojo državo, sodelovali so pri diskusijah na različne teme. Dijaki naše šole, Kaja Prezelj, Ema Lapajne in Žiga Erman, so bili razvrščeni v skupino, kjer so razpravljali na temo varovanja okolja in svoje ideje tudi predstavili v veliki dvorani. Sodelovali so tudi v kvizu na temo Evropske unije.
Zvečer so se odpravili v božično okrašeni center mesta Strasbourg, ki je pred nekaj dnevi doživel tragični teroristični napad na obiskovalce. V soboto jih je čakala še dolga pot proti Sloveniji.

Kaja Prezelj, 3. g

Oglejte si tudi