Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Pešbus na OŠ Gorje bo v šolskem letu 2020/21 "vozil" v tednu od 16. 9. do 22. 9. 2020

Motorji Peš BUS-a so v sredo, 16. 9. 2020 zahrumeli:

Spoštovani starši,

aktivna pot v šolo pomeni, da otroci v šolo pridejo peš. Pomembna je za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične dejavnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti. Hoja in gibanje na splošno prispevata k boljši koncentraciji.

V tujini je razširjena navada, da odrasli organizirano spremljajo otroke do šole peš po vnaprej začrtanih poteh in po stalnem urniku. V Italiji in Švici je znan pod imenom pedibus, v Veliki Britaniji in ZDA pa kot walking bus. Tak način skupne hoje v šolo smo pri nas v Sloveniji imenovali Pešbus.

Pešbus ima določene postaje in vozni red, vodi ga spremljevalec in deluje podobno kot pravi šolski avtobus, le da se ne premika na kolesih, temveč z nogami. Otroci se v varnem okolju privajajo na udeležbo v prometu in so tako pozneje pripravljeni na samostojno pot v šolo. Za dobro delovanje Pešbusa je potrebno zanesljivo partnerstvo med spremljevalci, starši in otroki od 1. do 5. razreda.

Akcija je namenjena učencem od 1. do 5. razreda, izvajali jo bomo od 16. 9. do 22. 9. 2020.

 

POMEMBNO!

Prvi dan bodo spremljevalci otrokom razdelili izkaznice, ki jih otroci vsak dan prinašajo s sabo in kasneje shranijo za pomladanski Pešbus.

Kombi zjutraj z relacij (Podhom, Elmont, Petač) v tednu akcije ne bo vozil.

 

Koordinatorici na šoli: Janja Geltar in Maja Prešeren Kristan

Ravnateljica: Mojca Brejc

Oglejte si tudi