Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
0°C
JUTRI
15°C
-3°C
Oceni objavo

Pomlad na Bledu

Eden od privilegijev, ki jih med drugim lahko uživamo v naši čudoviti deželi, je, da smo deležni lepot in čarov vseh štirih letnih časov, ki nam jih narava ponuja. Pomlad je za marsikoga najlepši izmed njih. Predstavlja nov začetek, vse se prebuja, cveti, ozeleni, oživi, brez napora, vsako leto znova in znova.

 

Spomladanske cvetlice so prav gotovo ena najlepših budilk, ki nam jih narava nudi za zbuditev iz zimskega spanca. Skupine narcis, marjetic, spominčic in ostalih spomladanskih cvetlic s svojo barvitostjo že skoraj mesec dni v krožnem križišču in pri jezeru lepšajo tako sončne kot deževne dni. Zeleneti in prebujati se je začel tudi več desetletij star japonski javor, ki smo ga lansko jesen iz Pristave pod gradom pred rušitvijo objektov prestavili v nov dom pod Jezersko promenado. Srčno upam, da bo preživel prihajajoče poletje in bo njegovih prihodnjih spomladanskih ozelenitev še na pretek. Nedaleč stran smo skupino treh bukev nadomestili s štirimi novimi bukvami, ki smo jih posadili na enaki oddaljenosti druga od druge, kot so rasle njihove predhodnice na tem mestu.. Na Mlinem smo v pristanišču  strokovno in z občutkom obrezali poškodovane kostanje, 4 zelo slabo vitalne pa nadomestili s štirimi novimi, ki bodo pristanišču nudili senco in lepšali tamkajšnjo obalo jezera naslednje stoletje. Poleg kostanjev smo za večjo biotsko pestrost in pestrejši izgled krajine posadili še dve vrbi žalujki, ki sta nekoč že bili prisotni na tamkajšnjem območju. S spomladansko zaposlitvijo arborista plezalca bomo preostala stoletna drevesa, ki še rastejo v parkih in okolici na strokoven in drevesom prijazen način lahko ohranjali varna do njihove še poznejše biološke starosti. Tudi do obdobja, ko bodo njihovi nasledniki že oblikovali krošnje dreves, ki bodo vsaj deloma zapolnila vrzel, ki nastane, ko stoletno drevo premine. Aktivna skrb za starejša drevesa je droben izkaz hvaležnosti naravi za senco, lepoto in ostale danosti, ki jih imamo v našem okolju privilegij uživati.

 

Velikokrat namreč dobim občutek, da se še vedno premalo zavedamo, v kakšni čudoviti deželi in okolju živimo…Turisti prihajajo k nam, ker imamo nekaj, česar sami nimajo oziroma bolje rečeno nekaj, česar sami niso uspeli ohraniti. Srčno upam pa, da bomo s podporo lokalnim kmetom in ohranjanjem zelenja mi izbrali drugačno pot in se še pravočasno popolnoma zavedeli in se v polni meri lotili ohranjanja zeleno-modrega bogastva, ki nas obdaja in dela naše življenje polnejše in lepše.

 

Dr. Jan Bizjak, Infrastruktura Bled, d.o.o.

Oglejte si tudi