Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Gasilci PGD Podhom v vaji »POTRES BLED 2015«

Ekipa bolničarjev PGD Podhom je sodelovala v vaji "POTRES BLED 2015", ki je na območju Bleda potekala v petek, 10. aprila.
Štab CZ Občine Bled je v petek, 10. aprila na Bledu pripravil večjo vajo sil za zaščito, reševanje in pomoč z nazivom »POTRES BLED 2015«. V vaji so poleg pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč sodelovali tudi vojaki Slovenske vojske, Policija, Center za socialno delo Radovljica, Območno združenje RK in drugi.

Predpostavka vaje je bila, da je Občino Bled prizadel močnejši potres. Nastala je velika materialna škoda,  precejšnje število ljudi je bilo poškodovanih.

Vaja je potekala na več delovnih točkah. V Vrtcu Bled je osebje vrtca izvedlo evakuacijo otrok, gasilci in bolničarji pa so poskrbeli za poškodovane. Podobno se je dogajalo tudi v Osnovni šoli Bled. Tam je bilo več težje poškodovanih, potrebno je bilo tudi sodelovanje ekipe za tehnično reševanje pri Štabu CZ Gorenjske.

Iz Blejskega gradu je bilo potrebno rešiti ujete v ruševinah ter preko vrvne žičnice evakuirati nekaj obiskovalcev gradu. Pri tem so se izkazali reševalci GRS Radovljica ter jamarski reševalci. Posredovali so tudi gasilci, ki so pogasili začetni požar v prostorih gradu.

Eden izmed poudarkov v vaji je bilo tudi sodelovanje enot za zaščito, reševanje in pomoč s Slovensko vojsko. Vojaki 1. brigade SV so na vaji sodelovali kot podporna enota v štabu vaje, zagotavljali in postavili so nastanitveni center za večje število oseb, zagotavljali prehrano udeležencem ter tudi kot reševalci sodelovali v vaji. Poleg bolničarjev z reševalnim vozilom SV je na vaji sodelovala tudi ekipa s helikopterjem, ki je skrbela za prevoz poškodovanih do mesta zdravstvene oskrbe.

Iz Občine Gorje se je vaje udeležila tudi ekipa bolničarjev Prostovoljnega gasilskega društva Podhom. Na več lokacijah po Bledu smo iskali poškodovane občane in jim nudili prvo pomoč.

                       

Sodelovali smo z dvema voziloma oziroma z dvema reševalnima ekipama. Za poškodovane smo poskrbeli v naselju Alpskih blokov, v Trgovskem centru Bled, v Riklijevi vili in drugod po samem mestu Bled. Pomagali smo tudi pri transportu poškodovanih od helikopterja SV do mesta zdravstvene oskrbe.

 

 

Takšne vaje so zelo koristne, saj na njih ekipe prvih posredovalcev nabirajo potrebne izkušnje za posredovanje v resničnih nesrečah. S takšnim usposabljanjem enote krepijo svojo intervencijsko pripravljenost in usposobljenost. Zato se zahvaljujemo Štabu CZ Občine Bled za povabilo na sodelovanje v dobro pripravljeni in izvedeni vaji.

 

Jakob POR, PGD Podhom

Oglejte si tudi