Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Poslikavanje panjskih končnic v Registru nesnovne kulturne dediščine Slovenije

Enota Poslikavanje panjskih končnic in nosilka dediščine Anja Bunderla - evidentirano v Registru nesnovne kulturne dediščine Slovenije.
Leta 2015 sem vložila pobudo za vpis slovenske tradicionalne tehnike poslikavanja panjskih končnic. V sodelovanju s Slovenskih etnografskim muzejem smo uredili enoto, 17. 5. 2018 pa je Ministrstvo za kulturo sporočilo, da sta enota Poslikavanje panjskih končnic in nosilka dediščine Anja Bunderla vpisani v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije.
V besedilu je opisana izvorna tehnika poslikavanja. Vpis v Register daje enoti posebno mesto v kulturi, dediščini in čebelarstvu in viša kvaliteto izdelave.
"Od konca 20. stoletja ponovno narašča želja čebelarjev po uporabi tradicionalne tehnike slikanja zaradi uporabe do narave prijaznih barv, njihove večje obstojnosti ter vrednotenja tradicionalnih motivov." (iz opisa enote)

"... Anja Bunderla poslika motiv in ga pusti, da se posuši, ter določene dele spet poslika. Tako nastane vešslojna oljna slika, ki sledi postopkom, kot so bili v uporabi v času razcveta panjskih končnic." (iz opisa dejavnosti noslica). Osnova za slike so kamnine, zemeljske barve, zmleti v pigmente in mešani z lanenim oljem.

Povezave

www.api-art.com

Oglejte si tudi