Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Selitev blejske knjižnice v nove prostore

V ponedeljek, 7. marca, se je začela selitev Knjižnice Blaža Kumerdeja Bled, ki je enota Knjižnice Antona Tomaža Linharta Radovljica. Po več selitvah v najete prostore bo blejska knjižnica dobila stalen dom v 2. nadstropju Medgeneracijskega centra Vezenine Bled na Ulici Jule Vovk  Molnar (poleg trgovine Spar ob novi obvoznici za Gorje in Zasip). Knjižnica hrani okrog 42.000 knjig in 6.000 enot neknjižnega gradiva (CD-plošče in DVD-ji).

Priprave na selitev so se začele že nekaj let prej. Pregledali smo fond gradiva in izločili enote, ki jih ne potrebujemo več. Vse gradivo smo opremili z radijskimi nalepkami RFID za varovanje in izposojo. Zadnje tedne pred selitvijo so si člani knjižnice izposodili kar 11.159 enot gradiva in olajšali selitev za okrog 400 škatel. Študentka Zarja si je izposodila 340 knjig, hranila jih bo doma do odprtja nove knjižnice in MGC Vezenine Bled, to bo 10. aprila ob prazniku občine Bled.

Zjutraj smo se zaposleni in prostovoljci zbrali, prejeli navodila za pakiranje knjig v škatle z oznakami. Dopoldan so nas obiskale vse skupine Vrtca Bled in  skoraj vsi razredi Osnovne šole prof. dr. Josipa Plemlja Bled. Z nahrbtniki so prišli po knjige in jih odnesli v dvorano  v pritličju novega MGC Vezenine Bled. Prenesli so cel mladinski oddelek in celo nekaj knjig za odrasle. Zadnja skupina šolskega parlamenta je v poznem popoldnevu kar trikrat poskrbela za prenos težkih leksikonov in enciklopedij.

Dopoldan so nam pri selitvi pomagali tudi gostje, župan Janez Fajfar, ravnateljica Vrtca Bled Helena Ule, ravnateljica OŠ Bled Nataša Ahačič, koordinatorka novega MGC Vezenine Hana Premrl, direktorica jeseniške knjižnice Veronika Osredkar, direktor škofjeloške knjižnice Matjaž Eržen, pisateljici Barbara Hanuš in Mojca Kumerdej in pisatelj Sergej Učakar.

Pridne roke prostovoljcev in zaposlenih so hitele in napolnile večino gradiva v škatle že prvi dan. Naslednji dan je za prevoz gradiva s tovornjakom poskrbelo pet vojakov Slovenske vojske. Senčila Bled so poslale kombi in dva zaposlena delavca. Škatle so na novi lokaciji sprejemali prostovoljci in zaposleni. Zadnja nas je v torek obiskala skupina iz Zavoda Lepa si in odnesla še nekaj knjig na novo lokacijo.

Gradivo je preseljeno in v dvorani čaka na selitev v drugo nadstropje. Upamo, da bo šlo z dvigalom ali z živo verigo vseh, ki imajo knjižnico radi in so pripravljeni pomagati.

Zahvaljujemo se vsem prostovoljcem za odlično opravljeno delo in vsem gostom za obisk knjižnice ob selitvi.  Hvala Slovenski vojski in Senčilom Bled za prenos in prevoz gradiva ter  TNP Bled, IEDC Bled, Visoki šoli za hotelirstvo in turizem Bled, Hotelu Toplice Bled in vsem občanom za izposojene transportne vozičke in kuhalnik.

Vse prostovoljce, ki jih še nismo poklicali, bomo prav gotovo potrebovali še za preselitev knjig v 2. nadstropje.

Knjižnica Blaža Kumerdeja Bled, Ljudska univerza Radovljica in Dnevni center Doma dr. Janka Benedika Radovljica bomo v novem Medgeneracijskem centru vezli nove zgodbe skupaj z vami, krajani Bleda in okolice.

Vabimo vas, da pridete na dan otvoritve, v nedeljo, 10. aprila, ob 10. uri pred staro knjižnico. Naredili bomo živo verigo za pot zadnje knjige v novo blejsko knjižnico.

Oglejte si tudi