Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
13°C
2°C
Oceni objavo

Reportaža s spusta po Dravi

Organizatorji: Športno društvo Pure Sport, LAS Bogastvo podeželja, LAS Haloze

Trasa: Markovci – Borl – Zavrč, po občinah Markovci, Cirkulane, Gorišnica, Zavrč


Zbirališče je bilo pri Vaškem domu Nova vas, kjer so članice Društva žena Markovci pripravile malico za vse udeležence. Šoferje, ki so parkirali avtomobile v Zavrču, so na izhodišče prepeljali člani Prostovoljnih gasilskih društev Bukovci, Zavrč in Cirkulane. Pri prevozu Raftov so pomagali člani Prostovoljnega gasilskega društva Markovci. Po okrepčilu so udeležence nagovorili prisotni predstavniki občin (župana Občine Markovci in Občine Zavrč) in organizatorjev ter jim zaželeli srečno pot. Udeleženci so prejeli majice Naša Drava in se napotili k Dravi. Nato je sledila kratka mala šola, kako se vesla, kaj je pomembno, ko si na Dravi. Potem pa v vodo. 60 udeležencev je napolnilo 6 raftov, 3 kanuje in 4 kajake. Podali so se na pot po Dravi, polni pričakovanj. Reka jih je prijazno sprejela, kljub zelo nizkemu vodostaju je bilo vode dovolj... Po dobri uri in pol so pripluli do postanka na dravskem otoku pod gradom Borl, kjer so občudovali grad Borl z drugačne perspektive kot so je navajeni. Udeležence je pozdravila podžupanja Občine Cirkulane, predsednica Društva za oživitev gradu Borl pa je na kratko predstavila grad Borl. Po kratkem odmoru in manjšem okrepčilu so se odpravili proti Zavrču, kamor so prispeli po uri in pol. Tam so jih že čakali predstavniki Turističnega društva Starše, ki so prikazali način izpiranja zlata na Dravi. Polni pozitivnih vtisov čudovite narave z odlično izkušnjo z Drave so udeleženci prispeli do dvorca Zavrč. Članice in člani Društva gospodinj Zavrč, Turističnega društva Zavrč, Društva mladih Zavrč in zaposleni Občine Zavrč so pripravili malico in pijačo za vse udeležence. V čudovitem ambientu terase dvorca Zavrč so izmenjali izkušnje in vtise. V dvorcu je bila na ogled tudi razstava Svet ob Dravi, ki je nastala v okviru projekta Naša Drava. Za zaključek pa so predstavniki občin Zavrč, Cirkulane, Gorišnice, Cestice ter organizatorjev strnili misli in izrazili zadovoljstvo ob uspešno izvedenem dogodku ter ga pospremili z željo, da bi se ponovno srečali čez leto dni. Po spustu po reki Dravi so zatrdili, da je reka Drava pomembna priložnost za dodaten razvoj turistične ponudbe. V okviru projekta Naša Drava je bila že izdelana idejna zasnova za postavitev vstopno izstopnih mest, katerih realizacija bi močno olajšala vstop in izstop iz Drave.

Hvala vsem, ki ste sodelovali pri organizaciji dogodka ali se udeležili spusta po Dravi ali ste o dogajanju na Dravi poročali, in s tem pomembno prispevali k promociji reke Drave in območja tako LAS Bogastvo podeželja, kot tudi območja LAS Haloze.

Spust po Dravi je potekal v okviru operacije sodelovanja Naša Drava, ki ga sofinancira Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja ter na območju LAS Haloze občine Zavrč, Cirkulane, Gorišnica, Podlehnik in Majšperk.

Foto: Agencija DAMN in Jernej Golc

vir: LAS Haloze


Oglejte si tudi