Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
PON.
11°C
0°C
Oceni objavo

Višek sezone alergene pelinolistne ambrozije je tu – odstranjevanje obvezno

Pelinolistna ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) je ena najbolj alergenih rastlin, škodljiva za zdravje ljudi, velike težave povzroča pri občutljivih ljudeh zaradi inhalacijskih alergij oziroma senenih nahodov. Ker se bliža čas cvetenja pelinolistne ambrozije, Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja imetnike kmetijskih in nekmetijskih zemljišč na obvezno zatiranje ambrozije, zlasti preprečevanje njenega cvetenja in nastanka semen.

Kljub izvedenim številnim aktivnostim za ozaveščanje ljudi o tej problematiki se vsi imetniki zemljišč še vedno ne zavedajo, da so dolžni sami poskrbeti za pravočasno odstranjevanje ambrozije na svojem zemljišču. Na podlagi 73. člena Zakona o zdravstvenem varstvu rastlin (Uradni list RS, št. 62/07 – uradno prečiščeno besedilo, 36/10 in 40/14 –ZIN-B) in Odredbe o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia ste imetniki zemljišč (lastniki, upravljalci, najemniki) dolžni ambrozijo odstraniti s koreninami vred ali odstraniti njen nadzemni del tako, da se več ne obraste in ne cveti, ter redno opazovati rastišče do konca septembra. 

Pozivamo vse lastnike površin, ki imajo zemljišča poraščena z ambrozijo, da zemljišče takoj pokosite ali uničite na drugi mehanski ali kemični način.
Z enostavnimi ukrepi lahko tudi sami veliko naredimo za svoje zdravje in zdravje sovaščanov. Prijave najdb rastišč ambrozije oddajte pri Inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Območni urad Maribor, Tržaška cesta 53, Maribor,Tel. št: 02 238 00, OU-Maribor.UVHVVR@gov.si

Več informacij o zatiranju ambrozije je na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin https://www.gov.si/zbirke/seznami/seznam-invazivnihtujerodnih-vrst-rastlin-in-zivali/ambrozija-lat-ambrosia/ Za strokovno pomoč pri prepoznavanju in ukrepih se lahko obrnete na strokovnjake za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarski zavod Maribor, Kmetijski inštitut Slovenije, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije ter na Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor.

Oglejte si tudi