Logo MojaObčina.si

Duplek

DANES
12°C
3°C
JUTRI
2°C
-6°C
Deli
2098

ŽIVAHNA SREDNJEVEŠKA SOBOTA NA GRADU VURBERK
Živahno popoldan na gradu Vurberk je ponovno uspešno za nami. In obleke varno pospravljene v omarah.

Le malo katera prireditev se lahko pohvali s tako srčnimi in predanimi prostovoljci, ki sooblikujemo srednjeveški dan na gradu Vurberk, kot jo ima prav ta.

Letos se lahko resnično pohvalimo z obilo novostmi, ki so nam jo predstavili naši gostje, ter nas svojimi predstavami zlahka popeljali nekaj stoletij nazaj.

Vsako leto znova, ko se začne snovati zgodba, katera bi bila rdeča nit tega dne, najprej pomislimo na našo najmlajšo publiko. Zato smo letos še toliko bolj veseli, da nam je dogajanje na temo »ŽIVA ZGODOVINA« uspelo vključiti vse otroke željne izdelovanja mečev, spretnostnih delavnicah, lahko so se preizkusili v natančnosti pri lokostrelstvu, namiznih družabnih igrah, srednjeveških kartah v igri z žetončki ,hoji s hoduljami, se zavrteli v srednjeveškem vrtiljaku. Si dali skovati ime na podkev sreče.

Se prepustili, da jih je lutkovna predstava očarala s svojo zgodbo. Se nasmejali dvornima norčkoma ob žongliranju, vihtenju nožev ali se čudili »bruhanju« ognja, ki je že od nekdaj simboliziral vurberško življenje in mit o strašnem zmaju, ki se je ovijal okoli grajskega griča.

Se posladkali z omamno dišečimi grajskimi miškami, se ustavili na številnih bogato založenih stojnicah ali menjali svojo igračo in knjigo.

Našo pozornost je je pritegnila tudi odlična uprizoritev težkega življenja tlačanov tistega časa. Ter ponosno in pokončno držo vitezov, ki na gradu vedno znova začinijo vso dogajanje. Občudovali ples skupin, ki je v srednjem veku bil izjemen dogodek, in bil za mnoge mlade tudi priložnost, da so med seboj izmenjali kakšno spoštljivo in lepo besedo, se srečali z osebami, ki so bile pomembne v tedanjem družbenem življenju, sklepali dogovore in se dogovarjali o poslih in porokah. Ste vedeli, da so tedaj plesali ples prijateljstva?

Seveda pa prav posebno mesto na grajskem dvorišču zasluži naš grajski pisar, ki budno spremlja dogajanje in dobrovoljno pokramlja z vsakim mimoidočim.

Ker imamo cilje in se zavedamo, kako pomembno je, da v življenje otrok damo nepozabne spomine, ter, da hkrati ohranjamo našo zgodovinsko dediščino, ki nam je bila zapuščena, vemo zakaj ves trud nastopajočih, ki sooblikujemo dogajanje. Od tod črpamo moč za vztrajanje na svoji poti.

Neizmerno smo hvaležni vsem obiskovalcem, ki so nas počastili s svojo prisotnostjo, tako v popoldanskem delu, kot v večernem, ko so nas izjemni glasovi vokalne skupine popeljali v čarobno topel večer, kjer smo se lahko predali le še srčnemu petju.

Morda na trenutke pomislim in se vprašam, zakaj domačini ne izkoristijo v večjem številu odrskih prireditev na gradu, ki so nam ponujene brezplačno.  Ter uživamo v v čudovitem ambientu grajskega dvorišča.Ker je poletje pred nami-izkoristimo ga. Pojdimo ven, družimo se, navdušimo se nad življenjem.

Ne pritožujmo se, raje USTVARJAJMO.            

Amanda Lesjak

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!