Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
2°C
ČET.
13°C
3°C
Oceni objavo

Kljub preklicu epidemije je potrebno upoštevati vse ukrepe

Slovenija je 12. marca razglasila epidemijo, na podlagi strokovne ocene Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kar državi omogoča Zakon o nalezljivih boleznih. Pri tem je bil aktiviran tudi državni načrt. S tem je Slovenija sledila razglasitvi pandemije Svetovne zdravstvene organizacije.
 

Ker pa se širjenja virusa SARS-CoV-2 v Sloveniji trenutno umirja, je vlada je 15. maja preklicala epidemijo, ki preneha veljati 31. maja. Kljub temu, nevarnost širjenja še obstaja, zato je treba dosledno upoštevati fizično razdaljo, higieno rok in kašlja ter izolirati bolne. V zaprtih javnih prostorih je obvezno razkuževanje rok in nošenje maske oziroma rute ali šala.

Vse pristojne institucije že ves čas natančno spremljajo dogajanje, obveščajo javnost o preventivnih ukrepih, sprejemajo ukrepe za zajezitev širjenja okužb in postopno sproščanje ukrepov.

Kljub sproščanju ukrepov, pa so v Sloveniji še vedno prepovedana vsa množičnejša zbiranja oziroma združevanja na javnih krajih, kjer bi se družilo več kot 50 posameznikov na istem mestu. Prav tako ostaja prepovedano ponujanje storitev najemanja nastanitev v objektih, ki razpolagajo z več kot 30 sobami,  v nastanitvenih objektih za potrebe zdraviliškega zdravljenja, prepovedano je ponujanje storitev wellness in fitness centrov, bazenov in vodnih dejavnosti ter diskotek in nočnih klubov. Prepovedana pa je tudi je prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih.

Vir: Vlada RS

Oglejte si tudi