Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
13°C
3°C
Oceni objavo

Informacije pred kurilno sezono

Letošnja kurilna sezona se približuje. Ogrevanje stavb, priprava tople sanitarne vode in hlajenje imajo na kakovost zraka občuten vpliv, zato je zelo pomembna taka izbira energenta, ki najmanj onesnažuje okolje. Kljub splošnim smernicam o uporabi ustreznega energenta, pa v praksi še zmeraj velik delež odpade na fosilna goriva in kurjenje z lesno biomaso, prav tako nam velikokrat menjavo stare kurilne naprave onemogoča finančno stanje gospodinjstva. 


Kaj lahko sami naredimo za boljši zrak? 
O kurjenju lesnih goriv je bilo že veliko napisanega, glede na dejstvo, da je lahko nepravilno kurjenje velik onesnaževalec zraka pa vseeno velja poudariti naslednje: 

  • Pravilna izbira kurilne naprave - sodobne naprave so tehnološko napredne, imajo večji izkoristek in zato nižje stroške energenta, ter občutno nižje izpustov dimnih plinov v ozračje. Predimenzioniranost kurilne naprave vodi v prehitro zgorevanje in oddajanja prevelike količine toplote v prostore, s čimer znatno povečujemo stroške!
  • Kakovost goriva - za kurjavo so primerna polena, lesni briketi ali peleti iz naravnega, kemično neobdelanega lesa. Barvan, lepljen in umazan les ni primeren za kurjavo! Drva za takojšnjo uporabo morajo biti primerno suha.
  • Način kurjenja - najprimernejši način je zgornje odgorevanje goriva od vrha proti rešetki, ki se izvede tako, da najprej zlagamo večja polena (vzporedno ali križno), nanje polagamo manjše nasekana drva ali trske, med katere položimo vžigalni material (npr. lesna volna). Z dovodom zraka uravnavamo plamen. Faza vžiganja in segrevanja mora biti čim krajša, saj v nasprotnem primeru prihaja do nepopolnega zgorevanja in tvorbe CO. Ne pozabite na obvezno uporabo senzorjev za ogljikov monoksid.
  • Vzdrževanje kurilne naprave - redno čiščenje pepela in pravilno vzdrževanje v skladu z navodili proizvajalca je pogoj za dobro delovanje naprave in zmanjšanje izpustov v prostor in zunanji zrak. Prav tako je pomembno izvajanje rednih pregledov in čiščenje dimniških naprav.


Kurjenje odpadkov? 
V zadnjih letih se je močno povečala uporaba malih kurilnih naprav na lesna goriva v gospodinjstvih, saj je les finančno dokaj ugoden energent oziroma ga je v našem okolju relativno veliko. Ob tem opažamo tudi povečano onesnaženje zraka s trdimi delci na račun kurjenja, kar dokazuje vedno večji delež črnega ogljika v teh delcih. Ob lesu ljudje kot gorivo uporabljajo različne snovi/odpadke, ki v peč ne sodijo, zato so vse bolj pogoste pritožbe na brezvestno ravnanje svojih soobčanov. Vedeti moramo, da je mogoče po izpustu iz dimnika (količina, barva, gostota dima) sklepati na neustrezno kurjenje. V skladu z veljavnimi predpisi o ravnanju z odpadki je kurjenje le-teh prepovedano, saj s takim početjem neposredno škodujemo naravi in ogrožamo zdravje ljudi okoli sebe. Glede na pritožbe občanov in z namenom preprečevanja nepotrebnega onesnaževanja okolja želimo zagotoviti ustrezno in znosno bivalno okolje za vse občane ter preprečiti nepotrebne zdravstvene težave. Ob tem prosimo občane, da spoštujejo predpise in se tako vedejo odgovorno do sebe, svojih bližnjih in ostalih prebivalcev. Napačen način kurjenja ni samo naša težava, ampak v prvi vrsti naše bližnje okolice, ki vdihava onesnažen zrak iz našega kurišča! 

Oglejte si tudi