Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Grajsko vurberško druženje

»Na hribčku grad stoji,

v gradu bele line tri,

pri vsaki lini žena stoji,

pojdi jo zdaj reši ti!«

 

 

 »Lepa je naša dežela« – imamo navado reči sami sebi, prijateljem in obiskovalcem. Pri tem nas upravičeno greje kanček zadovoljnega ponosa: vemo, da govorimo resnico. Lepa je ta naša Slovenija, lep je ta košček sveta v srcu Evrope, lep je ta naš grajski vurberški kotiček.

Prav s tem zadovoljnim ponosom smo se soustvarjalci srednjeveškega dneva na gradu Vurberk, poslovili od  12. Srednjeveškega dne na gradu Vurberk.

Vsako leto znova, najprej pomislimo na naše najmlajše. Zato smo letos še toliko bolj veseli, vseh, ki so se priključili  raznim spretnostnih delavnicah, namiznih družabnih igrah, srednjeveških kartah v igri z žetončki ,hoji s hoduljami, se zavrteli v srednjeveškem vrtiljaku. Si dali skovati ime na podkev sreče.

Se nasmejali dvornima norčkoma ob žongliranju, vihtenju nožev ali se čudili čarodeju ob »goreči« knjigi in drugim čarovnijam. Se posladkali z omamno dišečimi grajskimi miškami naših dvornih gospodinj, se ustavili na številnih bogato založenih stojnicah ali menjali svojo igračo in knjigo.

Našo pozornost  je pritegnila tudi odlična uprizoritev težkega življenja tlačanov tistega časa. Doživeli smo sodbo berača. Občudovali ples skupin, ki je v srednjem veku bil izjemen dogodek, in bil za mnoge mlade tudi priložnost, da so med seboj izmenjali kakšno spoštljivo in lepo besedo, se srečali z osebami, ki so bile pomembne v tedanjem družbenem življenju.

Seveda pa prav posebno mesto na grajskem dvorišču zasluži naš grajski pisar, ki budno spremlja dogajanje in dobrovoljno pokramlja z vsakim mimoidočim.

Ker imamo cilje in se zavedamo, kako pomembno je, da v življenje otrok damo nepozabne spomine, ter, da hkrati ohranjamo našo zgodovinsko dediščino, ki nam je bila zapuščena, vemo zakaj ves trud nastopajočih, ki sooblikujemo dogajanje.

 

Letošnji navdih so bila plemenita dejanja sodelujočih, nastopajočih in vseh obiskovalcev z velikim srcem, ki so pomagali našemu malemu vitezu, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Da smo pri svojem poslanstvu uspešni, gre zahvala Občini Duplek, pokroviteljici prireditve in županu Mitji Horvatu

 

Amanda Lesjak

 

 

Oglejte si tudi